Stiže drastična promjena vremena: Nije šala, pogledajte što Norvežani predviđaju za Hrvatsku

Autor: B. D.

DHMZ za cijelu zemlju najavio je sunčani i topli vikend. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita lokalno na udare i olujna, poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 21 i 26, u Dalmaciji i do 28 °C. Nakon sunčanog vikenda slijedi oštro zahlađenje u izbornom tjednu. Ozbiljnu promjenu u vremenu najavio je meteorolog hobist Ivan Šolić, koji je zaradio nadimak Mali Vakula.

“Osvježenje bi mogli dočekati sredinom idućeg tjedna. Već nekoliko dana marljivo analiziramo raspoložive prognostičke materijale koji još uvijek nisu suglasni kad je u pitanju intenzitet nadolazeće promjene. Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF iz Readinga, u dijelovima domovine koji ovih dana bilježe gotovo 30 °C daje mogućnost i za pahulje, što znači da bi pad temperature u Lici i Gorskom kotaru mogao biti šokovit”, navodi meteorolog Šolić.

Dodaje kako bi, prema ECMWF modelu, temperatura u Dalmaciji mogla pasti i za 10-ak Celzijevih stupnjeva.

Prijete nam nove superćelijske oluje, razorne i nepredvidive: ‘Stvari zasad ne izgledaju dobro’

Norvežani rijetko kada griješe

“Uz buru, kišu, pljuskove i grmljavinu Dalmacija bi konačno mogla prodisati već u utorak. Američki GFS model hladniji zrak “zadržava” nešto istočnije od našeg područja, što bi rezultiralo nešto slabijim intenzitetom promjene. Zaključak: konačno, sredinom idućeg tjedna, ispratit ćemo mini ljeto na počinak, a s njim i rekordne travanjske temperature. Izdržite još malo, jer već od utorka mogli bismo malo lakše disati”, naveo je Šolić.

Sada se s njegovim tvrdnjama slaže i poznati norveški meteorološki servis Yr.no, koji rijetko kada griješi u svojim prognozama. Temperature će, kako navode Norvežani, negdje pasti i za 15 stupnjeva, u Dalmatinskoj zagori će se približiti nuli,a na obali će najniže  jutarnje biti oko 5 stupnjeva. Temperature značajno padaju i na kontinentu, Istri, Primorju, glavnom gradu. Dan izbora, srijeda 17. travnja, uglavnom će biti kišovit i oblačan. Temperature će se kretati oko 15 stupnjeva Celzija.




I DHMZ najavljuje pogoršanje. “U utorak porast naoblake te osjetan pad temperature zraka, mjestimice kiša te pljuskovi s grmljavinom. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni, u ponedjeljak i jak, u utorak u okretanju na sjeveroistočnjak. Na Jadranu će u ponedjeljak zapuhati umjereno jugo te u utorak jačati”, navodi DHMZ.  Pogledajte niže što nas sve čeka.

Zagreb

Foto: https://www.yr.no/nb

Dalmatinska Zagora

Foto: https://www.yr.no/nb

Slavonija

Foto: https://www.yr.no/nb

Kvarner i Istra

Foto: https://www.yr.no/nb

Lika i Gorski Kotar

Foto: https://www.yr.no/nb

 

Pogledajte kako Vakula pjeva vremensku prognozu, Hrvati u čudu: ‘E moj Zorane’




 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.