Foto: Guliver Image, AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Stiglo žestoko upozorenje za Zapada: ‘Putin želi raspiriti sukob između Srbije i Kosova, a to nije sve’

Autor: I.J.

Rusija je nedavno obilježila Dan pobjede, državni praznik u čast sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom. Ruski predsjednik Vladimir Putin je tada pred okupljenim vojnicima na Crvenom trgu obećao novu pobjedu – ovaj put nad Ukrajinom. Kako u svojoj analizi piše britanski The Telegraph, takav bi ishod mogao ugroziti ne samo Ukrajinu, već i sigurnost Europe i šire, dok Putin već gleda prema novim osvajanjem.

Kremlj je otvoreno izrazio želju za slabljenjem NATO-a, razbijanjem zapadnog jedinstva i podčinjavanjem ruskih susjeda, a Putin rat u Ukrajini kao ključni trenutak u svojoj širi borbi protiv Zapada i preoblikovanju globalnog poretka. Premda Putin tvrdi da Rusija ne planira napasti nijednu NATO zemlju, mnogi zapadni čelnici mirno vjeruju da je ruska agresija ograničena na Ukrajinu zbog “nepropusnosti” članka 5 NATO-a. Međutim, dopuštanje Moskvi da pobijedi u Ukrajini povećalo bi rizik za druge zemlje, uključujući NATO članice.

Fot: Guliver Image, AP Photo/Evgeniy Maloletka

Zabrinute baltičke zemlje

Baltik i Moldavija posebno su zabrinuti. Baltičke zemlje upozoravaju da bi Rusija mogla brzo preusmjeriti svoju pozornost s Ukrajine na njih, dok Moldavija strahuje da bi mogla biti sljedeća na Putinovom popisu ako on pobijedi u Ukrajini. Rusija ne mora slati tenkove i zrakoplove, već bi se mogla osloniti na hibridno ratovanje, koristeći “male zelene ljude” i informacijsku propagandu kako bi prikazala sukobe kao unutarnje probleme, čime bi izbjegla aktivaciju članka 5 NATO-a.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorava da bi Rusija mogla napasti NATO članicu u roku od “pet do osam godina”, koristeći hibridne taktike umjesto otvorene vojne agresije. NATO je već upozorio na pojačane ruske kibernetičke napade i druge hibridne operacije, dok britanska obavještajna služba navodi da Moskva planira i fizičke napade na Zapad.

Etničke napetosti

Rusija koristi hibridne taktike za poticanje kaosa na Zapadnom Balkanu, raspirujući etničke napetosti između Srbije i Kosova te unutar Bosne i Hercegovine. S izborima u Moldaviji i glasanjem o članstvu u EU ove godine, Rusija neće propustiti priliku da dodatno destabilizira regiju. Također, ruska pobjeda nad Kijevom imala bi ozbiljne implikacije u Indo-Pacifiku, gdje bi Peking mogao zaključiti da će se suočiti sa slabim otporom kineskoj vojnoj agresiji na Tajvan.

Dodik negirao genocid i optužio SAD za hibridni rat: ‘Neka živi Srbija, Rusija i pravoslavni svijet’




Zapad može dobiti ovaj rat samo ako lideri shvate Putinovu igru. Rusija koristi “refleksnu kontrolu” kako bi manipulirala zapadnim odlukama u svoju korist. Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, ističe da je jedini način za razmišljanje pobjeda. No, mnogi na Zapadu još uvijek ne dijele ovu odlučnost. Zapadne zemlje moraju ostati strpljive i odlučne, pružajući Ukrajini potrebnu vojnu pomoć kako bi se osigurala pobjeda na bojnom polju. U suprotnom, Ukrajina će biti samo prva domina koja će pasti, piše The Telegraph.

 




 

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.