Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Stiglo upozorenje koje plaši: ‘Nismo to vidjeli 40 godina, posljedice ćemo osjetiti u kolovozu’

Autor: Dnevno.hr

Gotovo je nemoguće postalo predvidjeti kako nas vrijeme očekuje, no još je problematičnije kada se pitamo kakva je klimatološka budućnost ispred nas. Gavin Schmidt, poznati klimatolog iz NASA-e, u novom je članku za časopis Nature iznio zabrinjavajuće podatke.

Klimatolog navodi kako je temperaturna anomalija iz 2023. godine došla iz vedra neba, a ako se ne smiri do kolovoza, u skladu s prethodnim El Nino fluktuacijama, naći ćemo se na nepoznatom terenu.

“Nijedna godina nije zbunila predviđajuće sposobnosti znanstvenika za klimu više od 2023. godine. Temperaturna anomalija iz 2023. došla je iz vedra neba, otkrivajući neviđen jaz u znanju, možda prvi put od prije oko 40 godina, kada su satelitski podaci počeli nuditi pogled na Zemljin klimatski sistem u realnom vremenu”, upozorava Schmidt, prenosi Science Alert.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Sve se mijenja?

Lani se Zemlja, piše dalje u članku, zagrijala za oko 0,2 °C više nego što su klimatski modeli predviđali, što svakako nije za zanemariti.

Postavljeno je nekoliko teorija za višak topline koja premašuje ono što se očekuje od El Nina i stope povećanja CO2. To uključuje smanjenje aerosoli za površinsko hlađenje nakon promjena regulative 2020. godine; povećanje vodene pare koja zadržava toplinu od erupcije Hunga Tonga-Hunga Ha’apai 2022; i aktivnost u trenutnom solarnom ciklusu koja šalje više topline u našem smjeru. Ali čak i kombinirano, sve ovo ne objašnjava uočenu dodatnu toplinu, tvrdi Schmidt.

A jednostavnijim rječnikom rečeno, to bi značilo da znanstvenicima nedostaje kritičan faktor u razumijevanju klimatskih sistema na Zemlji. Schmidt navodi kako bi to moglo implicirati da planet koji se zagrijava već mijenja način na koji klimatski sistem funkcionira, mnogo ranije nego što su znanstvenici očekivali.

Novootkriveni planet počeo je svijetliti na 2300 stupnjeva: ‘Najnevjerojatniji dio naših otkrića’




Ipak, iznenadni skok vrućine i dalje može biti kratkoročna anomalija ili slabost u podacima, priznaje klimatolog.

No, činjenica je da se nešto zbiva, i to se osjeti diljem našeg planeta. Tri četvrtine najvećeg sistema koraljnih grebena na svijetu, Velikog koraljnog grebena u Australiji, trenutno pati od visokog do ekstremnog nivoa ugroženosti. Životinje masovno umiru, a milijuni ljudi u Africi gladuju zbog klimatskih promjena.




A ovo je samo početak…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.