Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Stigli rezultati mjerenja kvalitete zraka nakon požara glomaznog otpada na Jakuševcu

Autor: M.D.

Zagrebački vatrogasci su jutros oko 2:10 dobili dojavu o požaru glomaznog otpada na platou pored odlagalištu otpada na Jakuševcu. Na teren je poslano pet vatrogasnih vozila, a požar je lokaliziran nakon otprilike sat vremena.

“Noćas oko dva sata došlo je do požara na platou Servisno-operativnog centra u Tišinskoj ulici pored odlagališta Jakuševec. Radilo se o požaru manje količine neopasnog glomaznog otpada prikupljenog putem javne usluge koji je ugašen nešto iza tri sata. Dežurni vatrogasac radnik vatrogasno-čuvarske službe Zagrebačkog holdinga odmah po izbijanju uočio je požar, nazvao vatrogasnu postrojbu i započeo s gašenjem. Policija je na licu mjesta i vrši očevid. Voditelj podružnice Čistoća obišao je centar rano jutros i uvjerio se da nema ozlijeđenih niti značajnijih oštećenja”, priopćili su iz Zagrebačkog holdinga, dodajući da očekuju rezultate mjerenja kvalitete zraka.

Građani okolnih naselja bili su uznemireni zbog još jednog požara. Tvrde da su ih ranije takve havarije koštale zdravlja. No iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” poručuju kako ovog puta nema opasnosti za zdravlje.

Zagreb, 270624.
Nocas je na Jakusevcu izbio pozar na platou Servisno-operativnog centra. Intervencijom vatrogasaca vatra je lokalizirana.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Štetni spojevi samo na zgarištu

“Na samom zgarištu, prijenosni GC-MS uređaj (Torion) u izmjerenom uzorku zraka identificirao je prisutnost spojeva iz grupe aromatskih ugljikovodika (spojevi slični benzenu, stirenu, 1,2,4 trimethilbenzenu, m-cresolu, xylenu, ethilbenzenu, naphtalenu) što je očekivano kod gorenja ove vrste otpada”, otkrili su iz “Štampara”.

U gluho doba noći gorio glomazni otpad na Jakuševcu, vatrogasci ga jedva ugasili: ‘Prestrašno’

U najbližem naselju, Mičevcu, u smjeru u kojem je puhao vjetar, mjerni uređaji nisu utvrdili “nikakva slaganja s bazom podataka, što znači da nisu detektirani opasni spojevi u zraku”.




“Tijekom noći, mjerne postaje državne mreže za praćenje kakvoće zraka nisu zabilježile nikakva odstupanja u mjerenjima niti prelazak graničnih vrijednosti za mjerene parametre. Kod ovog, kao i kod drugih požara, mogle su se očekivati povišene koncentracije PM10 i PM2,5 čestica, ali kontinuirana mjerenja ovih parametara na mjernim postajama nisu pokazala odstupanja”, zaključili su iz “Štampara”.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.