Foto: WRF, Istramet

Stigla je promjena vremena, vidljiv je ciklonalni vrtlog: ‘Pripremite se na nepredvidive neverine’

Autor: M.P.

Nakon promjenjive nedjelje do četvrtka će u unutrašnjosti biti nestabilno, često s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, praćeni obilnijom oborinom, osobito u ponedjeljak i srijedu.

Danas će u Hrvatskoj biti promjenjivo oblačno, ponegdje kiša. Uglavnom prijepodne i pljuskovi na zapadu unutrašnjosti moguće izraženiji. U Dalmaciji sunčanije i uglavnom suho.

Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, u ostatku Dalmacije većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša temperatura uglavnom između 26 i 31 °C.

Foto: DHMZ

Crveni meteoalarm za jedan dio Hrvatske

Za ponedjeljak su za veći dio Hrvatske upaljeni meteoalarmi. Za zagrebačku i karlovačku regiju zbog lokalno mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom. Jedna regija je pod crvenim, najvišim stupnjem upozorenja – riječ je o velebitskom kanalu gdje će mjestimice puhati olujna bura.

 

FOTO: DHMZ

Ciklonalni vrtlog podržava nestabilno vrijeme

Istramet je u subotu objavio da je visinska ciklona preko Alpa upala u Genovski zaljev otkuda će se polako premještati prema Korzici, a zatim se ponovno premjestiti prema sjeveroistoku pojačavajući utjecaj na vrijeme i u našem kraju.

Na satelitskoj animaciji može se vidjeti da je riječ je o dojmljivom ciklonalnom vrtlogu koji će danima podržavati nestabilno vrijeme u široj regiji. Jugozapadno strujanje u kombinaciji s relativno visokim temperaturama i povećanom vlažnošću zraka, moglo bi rezultirati novim lokalnim nevremenima diljem regije.




Najžešće oluje pogađat će središnju i sjevernu Italiju, a zatim će se s približavanjem ciklone nestabilnosti seliti u Jadran. One bi posebno izražene mogle biti u noći na srijedu kada može biti jakih neverina. Obilježje vremena na sjevernom Jadranu s početkom novog tjedna ipak će biti bura, za što je za ponedjeljak podno Velebita na snazi čak i crveno upozorenje.

“Skrenite pažnju vašim gostima na buru kako ne bi s luftićima završili u Italiji, naročito ako se nalazite na Kvarneru, a zatim se pripremite na nepredvidljive neverine”, pišu.




Gadno nevrijeme u Slavoniji, padala ogromna tuča: Građanima stižu poruke, javio se i šef DHMZ-a

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.