Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Stigao je toplinski val, no Vakula upozorava na nešto opasnije: ‘Ne bi me iznenadio ovaj ekstrem’

Autor: M.P.

U sunčanu i većinom vruću srijedu počinje prvi ovogodišnji toplinski val koji može djelovati na zdravlje, s vrhuncem u petak, kad počinje novo nestabilno razdoblje. Tijekom današnjeg dana biti će sunčano i vruće, navečer na zapadu umjerena naoblaka, prognoza je DHMZ-a za srijedu.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj ponegdje s jakim udarima, a na sjevernom Jadranu južni, prema otvorenom moru i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 31 i 37 stupnjeva Celzijusovih.

Meteoalarmi su upaljeni za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju zbog toplinskog vala. “Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece”, upozorava DHMZ.

Foto: DHMZ

Velika opasnost prijeti u petak

Pod utjecajem ogranka anticiklone s jugozapada će postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna. Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika.

Do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 stupnjeva Celzijusovih, a na Jadranu nerijetko oko 25 stupnjeva, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 stupnjeva Celzijusovih, moguće mjestimice i više.

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Foto: DHMZ

Vakula: Ne bi me iznenadilo da za vikend bude izraženije nevrijeme

“Ovaj tjedan će biti vruć kao malo koji u ovom dijelu godine. U zemlji bi mogli pasti lipanjski rekordi temperature zraka i to osobito u petak. Dakle, do petka zagrijavanje iz dana u dan, pri tome će i jutarnja i poslijepodnevna temperatura biti sve više, najčešće vrijednosti će biti oko 35 stupnjeva Celzijusa, no u četvrtak, a pogotovo u petak će biti i iznad 35, nije isključeno i blizu 40!”, rekao je za HRT meteorolog Zoran Vakula.




Nadalje, tvrdi da će hladnih razdoblja u lipnju biti vrlo malo i nedovoljno da bi isti spustili mjesečni temperaturni prosjek. “Vrijeme će u ovom tjednu i vjerojatno u ostatku ljeta mnogima biti teško podnošljivo”, rekao je.

Postoji li mogućnost da se u sedmom i osmom mjesecu ponovi onakva ekstremna oluja kakve se ljudi pribojavaju i kakva je bila prošlog ljeta? “Ukratko, da. Pogotovo ako je atmosfera prezagrijana kao što smo imali prošle godine i kao što će, gotovo sigurno, biti i ove godine. Ne bi me iznenadilo da već ovaj vikend u kontinentalnom dijelu Hrvatske bude i izraženijih grmljavinskih nevremena, oluja i tuče”, zaključio je Vakula.

Svi pričaju o toplinskom valu, a ono što prijeti puno je zanimljivije: ‘Ovo treba pratiti’




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.