Ivana Nobilo / CROPIX/Ilustracija

Stanovnici Gorskog kotara žive u strahu, opasne zvijeri siju paniku: ‘Prije ih nije bilo toliko’

Autor: Z.S.

Povratak vuka u regije EU-a u kojima je dugo bio odsutan izazvao je paniku. Naime, sve češće dolazi do bliskog susreta sa stokom zbog čega stradavaju krda.

Zbog toga je Europska komisija pozvala lokalne zajednice, znanstvenike i sve zainteresirane strane da do 22. rujna dostave nove podatke o populaciji vukova.

Stradao joj poni

“Koncentracija vukova u nekim europskim regijama postala je stvarna opasnost za stoku, a potencijalno i za ljude. Pozivam lokalna i nacionalna tijela da prema potrebi poduzmu mjere. To im već omogućuje postojeće zakonodavstvo EU-a”, upozorila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, kojoj je u rujnu prošle godine vuk upao na obiteljsko imanje Donjoj Saskoj i ubio njezinog ponija Dolly.

Situacija, inače, po pitanju vukova nije puno bolja te su stada hrvatskih farmera postala meta. Svoj problem je u razgovoru za RTL iznio farmer Tomislavu Crnković , kojem su vukovi lani zaklali 15 ovaca. Na imanju u gorskokotarskom mjestu Brod Moravice ostalo ih je 11.




OD ZEMLJE BI OSTALA SAMO PRAŠINA KOJA LUTA SVEMIROM! Potres briše cijelu civilizaciju: ‘U par sekundi može se toliko zatresti da sve druge katastrofe djeluju bezazleno’

Nije ih bilo toliko

“Prvo vrijeme kad sam ih puštao van, nisu htjele uopće izaći. Prije više godina nije bilo toliko vukova, sad ne znam… Treba raditi veće zaštitne ograde, struju. Ne znam bi li to pomoglo. Naknade što se dobiju od države su smiješne”, kazao je, a o temi je progovorio predsjednik Lovačkog društva Tetrijeb Ivan Fabijanić.





Foto: Nera Simic / CROPIX

“Mi nemamo srneće divljači na livadama ujutro, uvečer. Nemamo ništa za vidjeti. Prije pet godina radio se monitoring. Ako ih je prije pet godina bilo 50, svake godine nek ih je ostalo samo deset, to je sada već stotina, što je jako velik broj i to premašuje sigurno broj za koji smatraju da je ukupan broj vukova u Hrvatskoj. Bilo bi najbolje da nam dopuste gospodarenje vukom, da se izradi eliminacijski plan. Od toga bi imala korist i država i lovci i turizam i svi, znalo bi se točnije stanje brojnosti vuka”, poručio je.

Vuk je zaštićena životinja, a kazna za ubijanje je gotovo 5,5 tisuća eura.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.