Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Srbin se opako zeznuo na hrvatskoj granici: Htio nadmudriti policajce, pa napravio grešku života

Autor: B. D.

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška, carinski službenici su u četvrtak spriječili pokušaj nezakonitog unosa 333.000 bosanskohercegovačkih konvertibilnih maraka (oko 170.000 eura).

Državljanin Srbije nije prijavio ovu gotovinu pri ulasku u carinsko područje Hrvatske i EU, što je bila njegova zakonska obaveza. Zbog prekršaja iz Zakona o deviznom poslovanju, izrečena mu je novčana kazna od 42.000 eura, a novac je privremeno oduzet.

Carinska uprava je objavila fotografije zaplijenjenog novca na službenoj stranici Ministarstva financija. Na fotografijama se vidi velik broj novčanica od 50 i 100 maraka privezanih trakom.

Foto: carina.gov.hr

Što kaže zakon?

Što se tiče prijenosa gotove u Europsku uniju na snazi su pravila iz 2021. godine. “Unos gotovine u Uniju i iznos gotovine iz Unije slobodan je i bez ograničenja u svoti za sve fizičke osobe, koje mogu uz prijavu carinskom službeniku nesmetano prenositi bilo koju svotu gotovine u bilo kojoj valuti”, stoji u pravilima.

Pao kokainski lanac u Hrvatskoj: Objavljeno kako je četvorka ‘operirala’ i koliko su digli love

“Svaka fizička osoba koja ulazi u EU ili izlazi iz EU i uz sebe, u svojoj prtljazi ili prijevoznom sredstvu nosi gotovinu u iznosu od 10.000,00 € ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama, obvezna je podnijeti prijavu carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu”, jasna je uputa. Srpski državljanin novac je mogao prenijeti preko granice da ga je pravovremeno prijavio.




Za prijavu gotovine primjenjuje se Obrazac – prijava gotovine, koji se može elektronički ispuniti i poslati na e-mail adresu: [email protected] ili se može ispisati te tako predati carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu. Obrazac za prijavu se može ispuniti i na samom graničnom uredu. Ako raspoloživi prostor na obrascu za prijavu nije dovoljan, upotrebljava se dodatni list koji se smatra njegovim sastavnim dijelom. Obrazac se može ispuniti na hrvatskom ili engleskom jeziku.

 




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.