Foto: Goran Mehkek / Cropix

SOA se oglasila o kibernetičkom napadu na KBC Zagreb: ‘Ističemo i još jednu važnu stvar’

Autor: V.S

Još uvijek se ne zna tko stoji iza kibernetičkog napada na KBC Zagreb, a iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) su za N1 potvrdili da aktivno sudjeluju u rasvjetljavanju te da je u tijeku forenzička obrada.

“Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e pruža aktivnu podršku zdravstvenom sustavu u digitalnoj forenzičkoj obradi, kao i otklanjanju i saniranju posljedica kibernetičkog napada na dio informacijskog sustava KBC Zagreb”, naveli su dodajući kako više informacija ne mogu dati budući da je u tijeku kriminalističko istraživanje pokrenuto nakon ovog napada.

Međutim, iz SOA-e ističu još jednu važnu stvar. “I ovaj kibernetički napad potvrdio je važnost mjera predviđenih novim Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti, odnosno EU NIS2 direktivom. U tom smislu će Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e, u suradnji s drugim dionicima Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, poduzimati potrebne mjere s naglaskom na prevenciji i otpornosti informacijskih sustava na kibernetičke prijetnje”, poručuju.


Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Zloglasna skupina priznala napad

Podsjetimo, danas je zloglasna ruska hakerska grupa imena NoName057(16) na Telegramu preuzela odgovornost za kibernetičke napade na financijske institucije u Hrvatskoj. “Već neko vrijeme nismo posjetili Hrvatsku i odlučili smo ih podsjetiti na nas”, stoji u poruci uz koju su objavili i popis institucija koje su napali i to redom: Ministarstvo financija, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka, portal Hrvatske narodne banke, Zagrebačka burza.

Ove institucije našle su se pod hakerskim napadom u srijedu te njihove internetske stranice nisu bile dostupne satima. Dan poslije, odnosno u četvrtak ujutro, uslijedio je i hakerski napad na sustav KBC-a Zagreb (Rebro), no stručnjaci su za RTL Danas naveli da se radi o drugoj vrsti napada. Istraga još traje i ne zna se jesu li napadi na financijske institucije i bolnicu povezani, ali ruska hakerska skupina koja se “hvali” napadom u Hrvatskoj, ne navodi na svom popisu i bolnicu.

Uz imena svojih meta u Hrvatskoj napisali su poruku “dead on ping” što bi značilo da su pod hakerskim “DDoS napadom”. Kako se vidi iz prepiske, ista skupina paraleleno je provela napade i u drugim zemljama. Naime, hakerska skupina NoName057(16) na isti dan pohvalila se napadom na Cipar, a mete su bile banke te također burza. Kibernetički napad izvela je i na mete u Bugarskoj i Belgiji, a u Ukrajini su samo u jednom od svojih napada ciljali na 15-ak meta, a neke od njih bile su ukrajinske željeznice, pojedina ministarstva, Ustavni sud te druga tijela vlasti.

U jednoj od svojih poruka hakeri su objavili sliku na kojoj piše da je to “osveta” za Sevastopolj, Dombas i za Rusiju. Vjeruje se da je upravo ova skupina kriva za niz kibernetičkih napada u zapadnim zemljama Europe pa tako i u Sloveniji. Osim toga, najavljuju još napada i poručuju kako su “nezaustavljivi”.




Ovo je bizarno čak i za Hrvatsku: Hakeri su rasturili našu najveću firmu za borbu protiv hakera




Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.