Foto: Nenad Opacak / CROPIX

Slavonsko selo ne pamti ovakvo nevrijeme: ‘Katastrofa. Padao je led veličine teniske loptice’

Autor: I.G.

Snažno olujno nevrijeme praćeno tučom veličine teniskih loptica poharalo je sinoć Bošnjake. S krova crkve Sv. Martina srušila se značajna količina novog crijepa u dvorište župnog dvora, a na zgradi Šumarskog muzeja stoje uništena gnijezda roda.

Cijelo selo je poharano, brojne su kuće oštećene, velika količina leda padala je na pročelja i krovove, a pravi razmjeri katastrofe tek sada se naziru. Dodatni je problem to što je cijelu noć i jutro padala kiša, što otežava interventne mjere popravka.

Jutros je održana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Bošnjaci kojoj su nazočili načelnik županijskog Stožera, obnašatelj dužnosti župana i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar. Na sjednici je formirano Povjerenstvo za procjenu štete i podnesen zahtjev za proglašenje prirodne nepogode.

Ministar Dabro: ‘Vrijedi li čekati i plaćati štetu od elementarnih nepogoda’

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro s Franjom Oreškovićem, zamjenikom župana koji obnaša dužnost vukovarsko-srijemskog župana, i Ivanom Bosančićem, zastupnikom u Hrvatskom saboru, posjetio je nevremenom pogođene Bošnjake.




“Jutros sam kontaktirao DHMZ, imao sam brojne pozive jer poljoprivredni proizvođači inzistiraju na vraćanju protugradne obrane s raketama kao nekada. Zatražio sam od DHMZ-a stanje laserskih lampi i došao do zaključka da su u jako lošem stanju. Znanost kaže da te rakete nemaju svrhu. Treba koristiti sva dozvoljena sredstva, makar i psihološki, kako bi ljudi bili svjesni da Ministarstvo poljoprivrede i DHMZ čine sve da spriječe ovakvo olujno nevrijeme. S druge strane, susjedne zemlje Srbija i BiH koristile su rakete, a ishod je bio isti kao kod nas. Postavljam pitanje: vrijedi li čekati i plaćati štetu od elementarnih nepogoda, ili možemo uložiti u sprječavanje štete?”, rekao je ministar Dabro.

Foto: Nenad Opacak / CROPIX

Pogledajte što je nezapamćena oluja napravila Slavoniji: ‘Sve nam je uništeno, kako ćemo živjeti’




Načelnik: Od 5 ujutro sam na nogama

Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci kazao je kako je od 5 ujutro na nogama.

“Katastrofa. Razmjeri štete su golemi. Nema kuće, fasade koja nije dobila. Padao je led veličine teniske loptice pola sata. U 7 sati stiže delegacija župana. Zvali su i premijer, potpredsjednik Vlade, ministrica Vučković”, rekao je za Jutarnji.

Zastrašujuće posljedice nevremena koje je pogodilo Hrvatsku: Heroji imali čak 270 intervencija

Dodao je da su sinoć imali i mali požar na instalacijama, ali uspjeli su ga brzo ugasiti. “Struje ima samo u centru mjesta. Najgore je što još uvijek pada kiša. Nadamo se da će stati, prema prognozi, trebala bi stati oko 10 sati”.

Na pitanje što im je najpotrebnije, Juzbašić je rekao – isušivači i crjepovi. Dodao je da će najteže biti u staračkim kućanstvima te da će vjerojatno morati angažirati i vojsku.

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je 70-ak poziva vezanih uz posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakom tučom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije i prouzročilo veliku materijalnu štetu. Dojave su se odnosile na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala te oštećenja automobila, krovova i fasada.

Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci te gradova Županje i Vinkovaca. Sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji, a radi utvrđivanja štete u obilasku su još u ponedjeljak bili v.d. župana Franjo Orešković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.