Foto: Petar Glebov/PIXSELL

SKANDALOZNO IZVJEŠĆE TRESE KATOLIČKU CRKVU: Papa Benedikt znao za slučajeve zlostavljanja djece, ali nije reagirao?

Autor: Dnevno.hr

Bivši papa Benedikt XVI. nije postupio u vezi s četiri slučaja zlostavljanja djece dok je bio nadbiskup Münchena, tvrdi njemačka istraga o Katoličkoj crkvi.

Papa Benedikt, tada zvan Josef Ratzinger, obnašao je tu dužnost od 1977. do 1982. godine. On je odbacio optužbe.

No, novo izvješće o ranijim optužbama za zlostavljanje koje je provela njemačka odvjetnička tvrtka inkriminirala je bivšeg papu. Zlostavljanje se navodno nastavilo i tijekom njegova mandata, a optuženi je ostao aktivan u crkvenim ulogama.

Bivši papa, sada u dobi od 94 godine, postao je prvi crkveni vođa koji je dao ostavku u više od 600 godina 2013. Od tada je u Vatikanu vodio uglavnom miran život, piše BBC.

U izvješću se navodi da je znao za zlostavljanja, no nije ništa poduzeo

U novom izvješću, koje je naručila Katolička crkva, navodi se da mu je rečeno o slučajevima zlostavljanja djece dok je obnašao dužnost nadbiskupa, ali ništa nije poduzeo.

“Dva od ovih predmeta odnose se na zlostavljanja počinjena tijekom njegova mandata i sankcionirana od strane države”, rekao je odvjetnik Martin Pusch dok je objavio izvješće.

“U oba slučaja počinitelji su ostali aktivni u pastoralu”.




U jednom slučaju, navodno je znao za svećenika optuženog za zlostavljanje dječaka, a koji je prebačen u njegovu biskupiju – ali je nastavio raditi u pastoralu.

Između 1946. i 2014. u Njemačkoj zlostavljano 3600 osoba

Navodi se da je bivši papa poslao desetke stranica odgovora na ispitivanje odvjetničkog ureda, u kojima je izrazio podršku istrazi, ali je zanijekao bilo kakvo saznanje ili nedostatak radnji oko optužbi za zlostavljanje.

Izvješće, međutim, sadrži zapisnik koji snažno ukazuje na to da je bio nazočan sastanku na kojem se raspravljalo o toj temi.




Prethodno izvješće o zlostavljanju u Njemačkoj zaključilo je da je više od 3.600 ljudi diljem zemlje bilo zlostavljano od strane klera između 1946. i 2014. Mnoge žrtve bile su vrlo mlade i služile kao ministranti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.