Foto: Damir Krajac / CROPIX

Saborskog zastupnika razbijesnila nova objava na Filozofskom: ‘Ne želim da mi sin bude žensko’

Autor: I.G.

Filozofski fakultet u Zagrebu planira pokrenuti novi Rodni studij, koji bi, ako bude odobren, od akademske godine 2025./2026. upisivao 20 studenata godišnje. Program će uključivati tri obavezna kolegija: Feminističku teoriju, Rodnu povijest i Feminističku metodologiju.

Diplomanti ovog studija moći će raditi u različitim sektorima, uključujući ljudska prava, vladine urede i državne institucije koje se bave pravima žena i manjina, organizacije koje se bave migracijama i izbjeglicama, te u znanosti i obrazovanju.

Također, otvaraju im se mogućnosti zapošljavanja u domaćim i međunarodnim nevladinim udrugama i organizacijama koje se bave pitanjima roda, arhivskim ustanovama, dokumentacijskim centrima, knjižnicama, ženskim i LGBTIQ+ udrugama, novinarstvu i medijima, umjetničkom i kulturnom sektoru, te sindikalnim i pravnim organizacijama.

Wikipedia

‘Rodna ideologija ovako ulazi na velika vrata’

Međutim, vijest o novom studiju izazvala je burnu reakciju saborskog zastupnika Marijana Pavličeka iz Suverenista. Na press konferenciji u Saboru, Pavliček je izrazio nezadovoljstvo, nazivajući ovu odluku “pobjedom feminističkog i LGBT lobija u Hrvatskoj.”

“Rodna ideologija ovako ulazi na velika vrata u hrvatski obrazovni sustav. Sve je počelo s Istanbulskom konvencijom kad je rodna ideologija na mala vrata ušla u pravni i odgojno-obrazovni sustav. Dosta mi je terora manjine nad šutljivom većinom, u ovom slučaju nametanje rodne ideologije ostatku društva,” izjavio je Pavliček.

Zastupnik je pozvao ministra znanosti, obrazovanja i mladih, Radovana Fuchsa, da ne odobri pokretanje Rodnog studija. Pavliček je najavio da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog za deratifikaciju Istanbulske konvencije, ističući: “Ja imam sina koji je muško, ne želim da sutra bude žensko, a prekosutra nebinarna osoba.”




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.