Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnici kažnjeni zbog ‘markiranja’: Nisu dobili ukor, ali su ih pošteno opalili po džepu

Autor: M.D.

Već smo navikli gledati polupraznu ili gotovo potpuno praznu sabornicu za vrijeme rasprava. Iako to nije pohvalno, pogotovo zbog obveza i dužnosti prema građanima koji su ih izabrali, ali i plaća koje dobivaju iz državnog proračuna, odnosno od poreznih obveznika, zastupnici nisu baš skloni dolaziti na posao.

No, prema saborskom poslovniku, oni mogu biti kažnjeni ako su bez opravdanja izostali s plenarne sjednice. U lipnju je Sabor u svom novom sazivu plenarno zasjedao 11 dana, tijekom kojih se neki nisu odvažili doći u sabornicu i obaviti svoju političku dužnost. Zbog toga su novčano kažnjeni.

Rada Borić iz Možemo skupila je četiri neopravdana izostanka te joj je zbog toga sa saborskog paušala, koji iznosi 199 eura mjesečno, skinuto čak 79,63 eura. SDP-ova Branka Kolarića nije bilo tri dana, zbog čega je ostao bez 59,73 eura, a Ivana Mujkić iz Domovinskog pokreta i Sandra Benčić iz Možemo, skupile su jedan “neopravdani”, zbog čega su ostale bez 19,91 eura.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ne pada im teško

Novčano kažnjavanje zastupnika zbog izostanak sa sjednica uvedeno je 2017. godine. Kazne se izriču svakog mjeseca, a zanimljivo je to što otada nije bilo mjeseca u kojem barem jedan zastupnik nije bio kažnjen zbog neopravdanog izostajanja, iako imaju mogućnosti poprilično pravdati svoje izostanke.

Ovi su ljudi ni krivi ni dužni ušli u Sabor: Dobivat će 2500 eura, a za njih nije glasao skoro nitko

Zastupnicima se, naime, izostanak sa sjednice pravda u slučaju bolesti, smrtnog slučaja u obitelji, odazivanja na sud, sudjelovanja u društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje su pozvani te zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća i županijskih skupština, prenosi Poslovni dnevnik.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.