Foto: Pixabay/Ilustracija

Ruski hakeri preuzeli odgovornost za napad na KBC zagreb, traže otkupninu: ‘Do 18. srpnja’

Autor: I.G.

KBC Zagreb nedavno je postao meta ozbiljnog kibernetičkog napada. Prema ekskluzivnoj informaciji portala Danas.hr, bolnicu je zahvatio ransomware virus LockBit 3.0, koji je poznat po svojoj opasnosti i sposobnosti krađe podataka radi ucjene.

Hakerska grupa LockBit objavila je detalje ovog napada na svom blogu, a informacija se brzo proširila na platformama ‘X‘ i HackManac, renomiranoj tvrtki za kibernetičku sigurnost. Hakeri su navodno uspjeli pristupiti širokom spektru podataka bolničkog sustava, uključujući medicinsku dokumentaciju, podatke o pacijentima, doktorske radove, kirurške informacije, podatke o organima i darivateljima, kao i osjetljive informacije o zaposlenicima.

Uz to, hakeri su objavili datum za plaćanje otkupnine, koji je zakazan za 18. srpnja. Portal Danas.hr neslužbeno saznaje da su hrvatski istražitelji upoznati s detaljima napada te da su ruski hakeri sami priznali svoju umiješanost.

Opasan ruski virus

LockBit 3.0 je poznat kao dio skupine ransomware virusa koji često dolazi iz Rusije. Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, ova grupa je među najaktivnijima u svijetu, poznata po svojoj varijanti ransomwarea koja cilja organizacije diljem svijeta, uključujući kritične sektore poput financijskih usluga, obrazovanja, hitnih službi i zdravstvene skrbi.

Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, LockBit je dosad ciljao na više od 2.500 žrtava diljem svijeta i navodno su do sad već iskamčili više od 500 milijuna dolara u otkupninama. Od siječnja 2020. podružnice koje koriste LockBit napadaju organizacije u nizu kritičnih infrastrukturnih sektora, uključujući financijske usluge, obrazovanje, hitne službe i zdravstvenu skrb.




Susjedi progovorili o djevojci koja je ubila bebicu: Ovo je baš jako čudno

Sam LockBit koristi se u modelu u kojem kibernetički kriminalci traže otkupnine za podatke koje su hakirali.

Osim toga, LockBit je poznat po svojoj dvostrukoj taktici iznuđivanja, gdje njegovi kibernetički kriminalci izvlače velike količine podataka od svojih žrtava prije nego što šifriraju računalne sustave žrtve i traže isplatu otkupnine.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.