Foto: Guliver Image/ AP Photo/Ariel Ley

Rusi poslali napadačke podmornice na sam prag NATO-a: U pitanju je nešto zabrinjavajuće

Autor: M.P.

Rusija je dva puta rasporedila jurišne podmornice za izvođenje misija oko Irskog mora otkako je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., navodi se u izvješću koje prenosi Bloomberg. Aktivnosti ruske mornarice u međunarodnim vodama posljednjih su mjeseci privukle sve veću pozornost.

Prošlog mjeseca Rusija je rasporedila svoju podmornicu na nuklearni pogon Kazan, ratne brodove i druga mornarička plovila u Karipskom moru radi planiranih vojnih vježbi. Rusija je prvi put poslala podmornicu klase Kilo, dizel-električnu jurišnu podmornicu koja može ispaljivati ​​krstareće rakete Kalibr, prema Irskom moru prije otprilike 18 mjeseci. Drugi incident dogodio se nedavno, izvijestio je Bloomberg u ponedjeljak pozivajući se na tri osobe upoznate s tim slučajem.

Nije poznato da su ruske podmornice ranije išle prema Irskom moru, koje razdvaja otoke Irske i Velike Britanije, izvijestila je publikacija. Klasa Kilo je NATO oznaka za dizel-električne podmornice koje proizvodi Rusija. Izvorna inačica je nosila rusku oznaku Projekt 877 Paltus. Glavna namjena Kila je protu-podmorničko i protu-brodsko djelovanje u relativno plitkim vodama. Za ovu klasu se smatra da je i jedna od najtiših dizel-električnih podmornica u svijetu. Američki pomorski institut opisuje podmornice klase Kilo kao “jedan od najuspješnijih pomorskih programa u modernoj povijesti”.

FOTO: Screenshot video/Rusko ministarstvo obrane

Izvori: Ruske podmornice skupljaju obavještajne podatke

Moskva bi mogla rasporediti svoje jurišne podmornice u tom području kako bi prikupila obavještajne podatke o potencijalnim slabostima obrane Britanskog i Irskog mora. Rusija bi također mogla pokušavati zastrašiti Ujedinjeno Kraljevstvo zbog stalne potpore Ukrajini usred rata, rekli su izvori.

Bloombergovi izvori rekli su da su američki dužnosnici upoznati s tim pitanjem, dok su britanski obrambeni dužnosnici rekli publikaciji da “ne komentiraju operacije”. Irsko ministarstvo obrane također je odbilo komentirati.  Prema neprofitnoj Inicijativi za nuklearnu prijetnju (NTI), ruska mornarica zapovijeda jednom od najvećih svjetskih podmorničkih flota s procijenjenih 58 plovila

Iako se Irska nije pokušala pridružiti Sjevernoatlantskom savezu (NATO) zbog svoje politike vojne neutralnosti, vojni savez je rekao da je otvoren za pomoć toj zemlji u zaštiti svojih podmorskih kabela. Važan podmorski kabel, EXA Atlantic, koji između ostalog povezuje Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo, položen je na morsko dno kod Corka.

Dramatična objava stiže iz Ukrajine: ‘Spriječili smo državni udar, ovo im je bio plan’







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.