Foto: Guliver/REUTERS/Alexander Ermochenko

Rusi osudili Vjekoslava Prebega: Dobio 23 godine zatvora, optužnica je zastrašujuća

Autor: M.D.

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg u odsutnosti je osuđen na 23 godine zatvora jer je ratovao na strani Ukrajine. On je, podsjetimo, kao ruski ratni zarobljenik razmijenjen u rujnu 2022. godine nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Kako izvještava ruski Kommersant, Prebeg je zajedno s Britancima Johnom Hardingom i Andrewom Hillom te Šveđaninom Mathiasom Gustavssonom proglašen krivim za za plaćeništvo te “prolazak kroz obuku za terorističke aktivnosti”. Još jedan Britanac, Dylan Healy, osuđen je za “sudjelovanje u plaćeništvu”. Tužiteljstvo je za Prebega tražilo 21 godinu zatvora, no ruski je sud odlučio izreći dvije godine dulju kaznu.

“Nakon što su završili potrebnu obuku, sudjelovali su u oružanom sukobu kao plaćenici na strani ukrajinskih oružanih snaga na području Narodne Republike Doneck”, navodi se u optužnici ruskoga tužiteljstva.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Optužili ga separatisti

Optužnica protiv Prebega i ostalih najprije je proglašena u samoprozvanoj proruskoj Narodnoj Republici Donjeck, no slučaj je ubrzo prebačen u Rusiju. Prebeg je inače bio pripadnik bojne Azov, a zarobljen je kod Mariupolja. Tijekom suđenja je imao zdravstvenih problema, jer je bio ranjen u sukobu.

‘NAKON TORTURE U LOGORU, MORAMO GA KOMPLETNO PREGLEDATI!’ Liječnik o Prebegovom zdravstvenom stanju: ‘Vidljivo je mjesto na desnom ramenu gdje je ranjen’

“Lijepo je vratiti se u Hrvatsku. Zadnjih pet mjeseci mi je bilo jako teško. Trenutno se osjećam dobro, ali ćemo napraviti neke pretrage za svaki slučaj”, izjavio je nakon što je sletio u Zagreb prije gotovo dvije godine.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.