Foto: Guliver (AP Photo/Vadim Ghirda)

Rusi imaju jezivu taktiku na bojištu: ‘Kada to krene na tebe, nevjerojatno je teško’

Autor: M.P.

Na prvim linijama, ukrajinski vojnici koriste slikovit izraz za opisivanje ruske taktike s kojom se svakodnevno susreću. Nazivaju ih ‘napadima ljudskim mesom’. Valovi ruskih vojnika dolaze na njihove obrambene položaje, ponekad gotovo desetak puta dnevno.

Potpukovnik Anton Bayev iz brigade Khartia ukrajinske Nacionalne garde kaže da val za valom može stići u samo nekoliko sati do položaja na prvoj liniji sjeverno od Harkova. “Rusi koriste ove jedinice u većini slučajeva čisto da vide gdje se nalazi naša oprema za paljbu i da stalno iscrpe naše jedinice”, rekao je.

“Naši momci stoje na položajima i bore se, a kada na tebe u jednom danu krene četiri-pet neprijateljskih valova koje moraš uništavati bez kraja, to je jako teško – ne samo fizički, nego i psihički.”

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Evgeniy Maloletka

Rusi koriste jezive taktike i iskorištavaju svoju brojčanu nadmoć

Ova taktika dovela je do nevjerojatnih ruskih žrtava otkako je Moskva pokrenula svoju najnoviju ofenzivu prije dva mjeseca. Navodno je oko 1200 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno svaki dan u svibnju i lipnju, što je prema zapadnim dužnosnicima najveća stopa od početka rata, piše BBC. One koji napadaju obično brzo uoče dronovi, a Rusi ostavljaju svoje mrtve i ranjene na bojnom polju, kaže potpukovnik Bayev. “Njihov glavni zadatak su jednostavno napadi ljudskim mesom i naše potpuno iscrpljivanje.” Taktika je znak da Rusija nastoji maksimalno iskoristiti svoju ključnu prednost – brojnost.

U Pokrovsku u regiji Donjecka, satnik Ivan Sekach iz ukrajinske 110. brigade uspoređuje ono što vidi s pokretnom trakom koja dovodi Ruse da budu ubijeni, iako im to još uvijek omogućuje da polako napreduju. Rusija ima koristi od znatno veće populacije od Ukrajine. Neki od onih koji sudjeluju u napadima bivši su zatvorenici, ali Rusija također može regrutirati jednokratnim uplatama, ponekad i tisućama dolara.

S ruske strane bilo je pritužbi na “osakaćene pukovnije”, u kojima su ranjeni vojnici prisiljeni natrag u borbu. Jedan video prikazuje desetke muškaraca, neki na štakama, kako se obraćaju svojim zapovjednicima jer kažu da su ranjeni i da im je potrebno bolničko liječenje, ali umjesto toga bivaju vraćeni u borbu. Sve ovo, kažu zapadni dužnosnici, znači da Moskva može nastaviti bacati vojnike, čak i ako su loše obučeni, ravno na prve crte bojišnice istom brzinom kojom ginu ili bivaju ranjeni.

Ukrajina ne bi mogla parirati ruskoj taktici čak ni kad bi imala brojčanost, dijelom i zbog drugačijeg odnosa prema žrtvama. Viši general smijenjen je posljednjih tjedana nakon pritužbi da je koristio ono što se često naziva sovjetskom taktikom – bacanje ljudi na prve crte.
“Puno je kritika jer smo izgubili mnogo naših momaka zbog sovjetskog načina razmišljanja i strategije”, kaže Ivan Stupak, bivši časnik Službe sigurnosti. “Ograničeni smo. Nemamo druge opcije nego misliti na naše ljude.”




Foto: Guliver Image/AP Photo/Mstyslav Chernov

Zabilježen ruski napredak na istoku

Na području oko Harkova rusko napredovanje je zaustavljeno. Ali na istoku, ruski iscrpljujući pristup sporo, ali postojano napreduje. “Nažalost, ima puno Rusa. I oni pokušavaju izvesti ovu operaciju valjanja centimetar po centimetar, inč po inč, 100 m dnevno, 200 m dnevno. I to im je, nažalost, uspješno”, kaže Stupak.

U Kijevu postoji frustracija zbog tempa podrške Zapada. Jedan viši dužnosnik žali se da dobivaju dovoljno pomoći da ne izgube, ali nedovoljno da pobijede. Zapadni dužnosnici priznaju da je 2024. bila teška godina za Ukrajinu, s kašnjenjima u dolasku američke vojne pomoći koja je stvorila veliki pritisak na obranu, što je koštalo teritorija i života.

“Primamo malo po malo i imam dojam da naši zapadni saveznici daju malo oružja i gledaju što se sljedeće događa, kao da se boje onoga što nazivaju eskalacijom”, rekao je Oleksandr Merezhko, predsjednik ukrajinskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove.




Foto: Guliver Image / State Emergency Service of Ukraine/Ilustracija

Ukrajinci strahuju da sve ide prema gorkim pregovorima

Ukidanje ograničenja upotrebe američkog oružja preko granice s Rusijom napravilo je razliku i pomoglo zaustaviti napad Moskve na Harkov.
“Ako se budemo morali boriti s rukama svezanim na leđima, znate da ćemo iskrvariti do smrti”, kaže Merezhko. “Zato je ključno da nam se dopusti korištenje raketa dugog dometa na teritoriju Rusije, a mi već imamo rezultate.”

Ali ukrajinski dužnosnik rekao je da je uporaba dugometražnih napada na Rusiju bila samo privremeno rješenje i da nije bitno promijenila dinamiku rata. “Vozimo se prema pat poziciji”, kaže bivši časnik službe sigurnosti Ivan Stupak, priznajući da bi to na kraju moglo dovesti do “gorke pilule” nekog oblika pregovora.

Tijekom ovotjednog posjeta Kijevu, mađarski premijer Viktor Orban predložio je prvo primirje kako bi se ubrzali pregovori, što je stav prema kojem su dužnosnici u Kijevu oprezni. “Nismo nismo spremni ići na kompromis za vrlo važne stvari i vrijednosti”, rekao je novinarima u Washingtonu Andriy Yermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Evgeniy Maloletka

Američki izbori unose dodatnu neizvjesnost

Ukrajinci se boje da bi se bez čvrstih sigurnosnih jamstava, poput članstva u NATO-u, Rusija mogla jednostavno pregrupirati i ponovno napasti u budućnosti. Vladimir Putin računa da će iscrpiti Ukrajinu na bojnom polju i nadmašiti odlučnost Zapada da joj pruži potporu.

Osim što je lansirala navođene zračne bombe na položaje na prvoj liniji fronta i civile u Harkovu, Moskva je gađala i energetsku infrastrukturu diljem zemlje, što je dovelo do sve češćih nestanaka struje i zabrinutosti oko toga što bi zima mogla donijeti.

Američki izbori u studenom dodaju još jedan sloj neizvjesnosti, zajedno s upitnikom bi li Europska unija realno mogla nadomjestiti bilo kakve zastoje. Potpukovnik Anton Bayev na prvoj crti bojišnice u blizini Harkova vidi kako njegov neprijatelj prilagođava svoju taktiku i to ne samo s napadima ljudskim mesom. Dodaje, nanose im gubitke minobacačima, a Ukrajincima fali streljiva. “Dečki se drže. Svi se držimo. Teško je, ali svi znaju cijenu i zašto se sve to radi”, zaključuje.

Putinov ministar ‘poskrivečki’ predao mirovni plan: Evo čega bi se Ukrajina trebala odreći

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.