Foto: YouTube

Republika Srpska izglasala uvođenje grba s dvoglavim orlom i srbijanske himne: Neće im proći

Autor: B. D.

Narodna skupština Republike Srpske danas je većinom glasova usvojila Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Zakon je usvojen s 56 glasova za, tri protiv i bez suzdržanih.

Ovim zakonom uvodi se tzv. Nemanjički grb s dvoglavim orlom kao grb RS-a, dok se himnom proglašava “Bože pravde”, koju koristi i Srbija.

Izmjene zakona usvojene su većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a), a očekuje se da će biti osporene pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da se Ustavni sud neće složiti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio grb Republike Srpske neustavnim, nakon čega je NSRS 2007. godine usvojila amblem sa slovima RS umjesto grba. Također je proglašena neustavnom i himna RS-a jer nisu bili zastupljeni simboli ostalih konstitutivnih naroda, prenosi Klix.ba.




Vučić pao u Putinovu nemilost, ruski gost naprasno napustio Beograd: ‘Kad sam ja to njega zvao?’

S obzirom na to da novi grb i himna, koje je danas usvojila NSRS, također nemaju obilježja drugih naroda, očekuje se da će biti osporeni pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.