Vaticannews

SRPSKI MEDIJI UVREDLJIVO O STEPINCU: ‘Taj ozloglašeni kardinal bio je duhovni vođa NDH’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Srpski mediji pišu kako je otvoren “tajni arhiv o najkontroverznijem papi, Piju XII., koji se optužuje da je ostao nijem tijekom holokausta te da je surađivao s nacistima i s NDH, na čijem čelu je bio Ante Pavelić, a duhovni vođa ozloglašeni kardinal Alojzije Stepinac”.

Pristup bogatoj dokumentaciji unaprijed je zatražilo 200 istraživača, a među onima kojima je to dozvoljeno nalazi se i srpski povjesničar Milisav Đoković.

Povjesničar Ljubodrag Dimić rekao je za Kurir da još ne zna što će se dobiti otvaranjem tog arhiva.

“Ne znamo koliko su ti arhivi i dokumentacija prepakirani, ne znamo je li što uništeno, što je sačuvano, ne znamo što je eventualno krivotvoreno. Ali, bez obzira na to, otvaranje ovih dokumenta je dobro. Mislim da će se vidjeti više, a hoće li se vidjeti bolje, to će vrijeme pokazati”, naveo je Dimić i dodao da se plaši da ovdje nije riječ o tome da se stigne do istine o Stepincu i papi Piju XII., nego da se opravdaju njihovi postupci za vrijeme rata.

Povjesničar Milan Koljanin kazao je pak da će dokumenti u arhivu biti veoma zanimljivi, s obzirom na to da postoje “krupne praznine u saznanjima o ulozi Rimokatoličke crkve”.

“Nama je najvažniji izvještaj papskog legata iz Zagreba i NDH, izvještaj o posjetima Stepinca Vatikanu, o korespondenciji između NDH i Svete stolice. Ne mogu brzo očekivati neka senzacionalna otkrića, ali s vremenom će to bitno upotpuniti našu sliku”, zaključio je Koljanin.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.