Foto: Screenshot/YouTube

NAKON STOTINU GODINA SHVATILI DA SU U RATU! Crnogorac ubio samuraja i osvijetlio ruski obraz, nakon niza ponižavajućih poraza

Autor: L.B.

Iako je u posljednje vrijeme rat tema koja je sve češća, neke države su kroz povijest znale ostati u ratu za koji više nema realnog razloga. No, ne znaju svi da se u takvoj situaciji našla i susjedna Crna Gora.

 A još neobičnije je da je riječ bila o stogodišnjem ratu i to s vrlo udaljenom zemljom – Japanom.

Naime, davne 1900. godine Crna Gora je održavala vrlo dobre odnose s jednom od najjačih svjetskih sila, Rusijom, koja je u tom momentu imala probleme na Dalekom istoku, s Japanom, koji je onda bio sila u usponu. Ove dvije države borile su se za prevlast za korejski poluotok, zbog čega je 1904. godine Japan objavio rat Rusiji.

Bitka kod Mukdena

Očekivano je bilo da Rusija kao jedna od najvećih sila osvoji teritorij i da se rat završi brzo, bez širenja sukoba. Međutim, rat je za Ruse išao u lošem smjeru.

Naime, većina ruskog stanovništva se nalazila u Europi, a Transsibirska željeznica nije bila završena, pa im je trebalo puno više vremena da prebace svoje trupe preko cijelog teritorija. Kao i u svakom sukobu, Rusi su tražili saveznike, a našli su ih upravo u Crnogorcima.

Foto: Screenshot/YouTube

Tako Crna Gora objavljuje rat Japanu 1904. godine i šalje vojnu podršku svojim saveznicima. S obzirom na površinu i kapacitet vojske koji je posjedovala, uspjela je poslati samo nekolicinu dobrovoljaca, uključujući kneza Arsena Karađorđevića koji je zapovijedao pukom kozačke konjice u bitci kod Mukdena.

Crnogorac ubio samuraja

General-major Jovan Lipovac je u nekoliko velikih bitaka predvodio do 14.000 vojnika, a postoji čak i priča da je jedan crnogorski dobrovoljac pobijedio japanskog vojnika u dvoboju mačevima na konju. Navodno je nakon godinu dana rata, 1905. organiziran dvoboj između Rusa i Japanaca u mačevanju. Rusi nisu znali koga bi poslali, pa je Lipovac prihvatio izazov i ubio samuraja, nakon čega je dobio silne zasluge i odlikovanja.




Usprkos mačevalačkim vještinama Crnogoraca, Rusija je pretrpjela niz ponižavajućih poraza, koji su kulminirali porazom u bitci kod Mukdena.

Američki predsjednik Theodore Roosevelt pomogao je u pregovorima o mirovnom rješenju, ali dokumenti pokazuju da je u mirovnom sporazumu Crna Gora izostavljena, što automatski znači da rat između Japana i male balkanske države nikada nije okončan.

Rat od 102 godine

Četrnaest godina kasnije, 1919. godine, Crna Gora je prestala biti suverena država kada je formalno pristupila novoj kraljevini Jugoslaviji, tako da nisu ni morali brinuti o potpisivanju mira. Međutim, Jugoslavija se raspala između 1990. i 1995. godine, a Crnogorci su kasnije glasali za neovisnost 31. svibnja 2006. godine.




Nakon što je stekla neovisnost, jedan od prvih i najbitnijih zadataka bio je uspostavljanje dobrih diplomatskih odnosa s drugim državama. Tek kada su na red došli odnosi s dalekom azijskom silom, shvatili su da rat između ove dvije zemlje nikada nije formalno okončan te da traje već 102 godine.

Japanska delegacija posjetila je Crnu Goru 2006. godine i priznala je kao neovisnu državu, a osim toga potpisan je i mirovni sporazum. Danas je Japan 12. najveći trgovinski partner Crne Gore.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.