Foto: Guliver image/Haris Memija

Kako se Dodik toliko obogatio: Drma Srpskom u ime ‘srpstva’, a džepovi nikad puniji

Autor: Bruno De Zan

Imovina predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, za kojeg se često govori da je najbogatiji čovjek BiH, procijenjena je na 1,8 milijardi eura. Taj iznos je dovoljan za otplaćivanje više od pola ukupnog duga Republike Srpske.

Dodik je na vlast u Republici Srpskoj došao uz podršku međunarodne zajednice, koja ga je prepoznala kao umjerenog igrača. U početku Dodik je imao i podršku visokog predstavnika, međutim kasnije se počeo zalagati za politiku konfederacionalizma te se razišao s kasnijim visokim predstavnicima i stavom Zapada. Paralelno uz konsolidaciju političke moći, Dodik je gomilao svoje bogatstvo.

Dodik je rođen 1959. godine u Banjoj Luci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Predsjednik RS-a prvi put je 2010. godine, a na tu funkciju je ponovno izabran 2022. godine. U travnju 2022. godine Velika Britanija uvela mu je sankcije zbog “narušavanja legitimiteta i funkcioniranja BiH”. Sankcije uključuju zabranu putovanja u Veliku Britaniju i blokadu imovine u toj zemlji. Prethodno su mu sankcije izrekle i Sjedinjene Američke Države.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Na meti Zapada

Prošle godine Dodik je prijavio 38 tisuća eura godišnjeg prihoda od plaće, 51 tisuću eura od poljoprivredne djelatnosti te 25 tisuća eura od iznajmljivanja vile u Beogradu čija je vrijednost procijenjena na 870 tisuća eura. Dodik je od imovine prijavio i stan u Laktašima u vrijednosti od 41 tisuće eura, automobil Golf 8 u vrijednosti od 25,5 tisuća eura te dionice u tvrtki Terme Laktaši.

Zbog neslaganja s politikom Zapada u BiH Dodik i njegovi bliski politički i poslovni suradnici našli su se pod teškim financijskim sankcijama. Njihovi računi u zapadnim financijskim institucijama su blokirani, a zatvaranje račune prijeti i drugim tvrtkama koje su SAD odredile kao “izvor financijske moći čelnika bosanskih Srba”.

Iako je zbog sankcija teoretski ostao bez novca, Dodik je pred novinarima rekao da ga je “baš briga za američke sankcije” i da mu one neće odrediti politički put. “Mi imamo druge prijatelje”, izjavio je i nabrojao vanjskopolitičke saveznike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Foto: Borislav Zdrinja / ZIPAPHOTO / CROPIX

Poslovno carstvo

Dodikovi glavni poslovni partneri, koliko je poznato, bili su ruski biznismen Rašid Serdarov i vlasnik tvrtke“Integral inženjering” iz Laktaša Slobodan Stanković, koji je preminuo prošle godine.




Srbi likuju zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici, mediji vrište: ‘Očitali smo im lekciju’

Serdarov je vlasnik tvrtke Comsar Energy Group, kojoj je 2013. godine dodijeljena koncesija za iskapanje ugljena. Radi se o poslu izrazito velikog opsega, tako da nije upitno da mu je Dodik morao dati zeleno svijetlo. U Republici Srpskoj nakon 2013. godine registrirane su nove firme Comsar Energy Trading, Comsar Energy Agro, Hotel Comsar Rudo te Comsar Energy Hidro. Comsar Energy Hidro registrirana je na Cipru na adresi ruske ambasade.




Sa Serdarovim je Dodik dogovarao i kupnju njegove Hydro Power Group koju bi trebala pripojiti Elektroprivreda Republike Srpske. Dodikovo obrazloženje da je riječ o “vraćanju suvereniteta u ovlasti energetike”. Međutim otkriveno je da Hydro Power Group posluje s gubicima i da doslovno nema zaposlenika, što znači da je riječ o mutnom mračenju novca.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Igokea

Dodik je svoje poslovno carstvo gradio na temeljima svoje firme za proizvodnju tapeciranog namještaja Igoekee. Dodik je firmu osnovao 1991. godine, a ona se osim proizvodnjom namještaja bavila i građevinom i opremanjem poslovnih zgrada, izvozom i uvozom neprehrambene robe te prometnim uslugama i reklamiranjem.

Dodik je već iduće godine značajno proširio opseg djelovanja firme i to na unosnije područje trgovine naftnim derivatima, cigaretama i alkoholom. Tijekom kontrole poslovanja Igokee, obavljene tijekom 1993. godine, utvrđene su brojne nezakonitosti. Kako se navodi, u knjigama uopće nije prikazao prodaju parfema, a inspektori su smatrali da je riječ o utaji poreza, pa su naložili plaćanje. Utvrđeno je i da je sakrio 44 tisuće litara dizela.

U travnju 1994. godine Dodiku su oduzeli dva šlepera cigareta uvezenih iz Makedonije. Dodik je tad zastupao firmu Vrbas koja je te godine preko rumunjske kompanije kupila gorivo u vrijednosti od oko 4,8 milijuna dolara. Novcem zarađenim prodajom nafte mimo svoje kompanije Dodik je zaradio milijune, kojima je kupio stanove u Beogradu.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Veze sa srpskim tajkunima

U vrijeme rata Dodik je trgovao s Borislavom Mikelićem koji je bio blizak Slobodanu Miloševiću i Fikretom Abdićem, osuđenim raznim zločincem. Dodik se je u to vrijeme znatno zadužio, a njegove osobne dugove platila je Republika Srpska.

Dodikov pokojni partner Stanković bio je većinski vlasnik u kompaniji Kompgrap koja je preuzela prostore na najskupljim lokacijama u Beogradu. Govorkalo se da je stvarni većinski vlasnik Kompgrada u stvari Dodik, a ne Stankovićeva firma Integral. Slična je situacija s poslovnom zgradom tvrtke Galens invest koju neslužbeno zovu Dodikova palača. Dodik je bio povezan i sa srpskim tajkunima Draganom Đurićem i Miroslavom Miškovićem, kojima je pogodovao s pomoću svojeg političkog položaja.

Mediji iz BiH navode niz afera u kojima je Dodik sudjelovao, no i dalje mu se ništa ne može. Neke od afera koje se spominju su Bobar banka, Robne rezerve, Farmlend, Grand Trade, Birač i Medicinska elektronika.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Djeca mu razvijaju carstvo

I Dodikova djeca, Igor i Gorica vlasnici su rastućih biznisa. Poslove su mogli graditi zahvaljujući povoljnim kreditima koje im je otac omogućio. Razvojna banka RS firmi Fruit Eco, čiji je suvlasnik Igor Dodik, dodijelila je kredit od milijun i pol eura.

Miloradova kći Gorica Dodik vodi lanac restorana Agape koji ostvaruju višemilijunske prihode, a njen muž je vlasnik nekoliko kompanija, Agro Destil, KBV, Datacom i Red Box Media.

Igor i Gorica zajedno su osnovali firmu Global liberty, kojoj su poslovanje olakšale institucije RS, no kompanija nije dobro poslovala. Igor Dodik je i konzultant u firmi Prointer, za koju se šuška da joj je Milorad stvarni vlasnik, iako nitko od Dodika nije naveden u vlasničkoj strukturi kompanije.

FOTO: Guliver image/Kremlin Pool / Alamy

Poveznice s Rusima i Kinezima

Dodik je tijekom godina ostvarivao veze s ruskim tajkunima koji su bili uključeni u privatizaciju Rafinerije Brod te prodaju obveznica Republike Srpske.

Dodik bijesan nakon donošenja rezolucije: ‘To je promašeno, nisu uspjeli imati ni većinu’

Međutim zbog rata u Ukrajini poslovi s Rusima su u zastoji te je Dodik morao potražiti nove međunarodne partnere. Rješenje je našao u obraćanju kineskim poduzetnicima s kojima je sklopio brojne ugovore za izgradnju infrastrukture i energetskih objekata.

Kineska ekonomija puna je korupcije, a iako je tržište BiH malo naspram kineskog, Kinezima pogoduje to što se u BiH poslovi lako obavljaju ispod radara. Takvo poslovanje odgovara i Dodiku, čiji su mutni poslovi poznati javnosti, ali usprkos tome državom “drma” već desetljećima bez da je bosanskohercegovačko pravosuđe i jednom istragu protiv njega privelo kraju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.