Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bivši ‘šešeljevac’ zapaljivom retorikom napada Hrvatsku, a sad je prevršio svaku mjeru

Autor: Milan Dalmacija

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić prije nekoliko dana je izjavio kako će Beograd do 2027. godine dobiti leteći taksi. Riječ je o ambicijama Srbije da za međunarodnu izložbu EXPO pokaže svoj gospodarski i tehnološki napredak.

“Kinezi su u svijetu u ovom trenutku jedini sposobni za ono što je naš cilj, a to je Expo 2027. I to će biti jedna od tema, ma kako to vama ili meni izgledalo čudno. Mi ćemo dati sve od sebe da budemo prvi ili drugi u Europi koji će uvesti leteći taksi i to do 2027. godine”, najavio je srpski predsjednik.

Jasna je to usporedba s robotaksijima koje je hrvatski poduzetnik i inovator Mate Rimac najavio još prije tri godine. Prvi robotaksiji su se trebali “zakotrljati” zagrebačkim ulicama ove godine, no čini se da je cijeli projekt ipak prolongiran. Sudeći po Vučićevoj izjavi, ponovno je pogledao je li trava kod susjeda zelenija. I nije mu prvi put.

Ne preskače Hrvatsku

Vučić je često imao Hrvatsku u ustima, uglavnom u negativnom kontekstu. Vratit ćemo se na njegove političke početke kako bismo secirali zbog čega je toliko kivan na Lijepu Našu. Za vrijeme studija prava, koji se poklopio s raspadom Jugoslavije i ratom, Vučić se po prvi put susreće s velikosrpskim idejama i prihvaća ih. Priključuje se Srpskoj radikalnoj stranci Vojislava Šešelja 1993. godine te je ubrzo postao zastupnik u tadašnjoj Narodnoj skupštini. Diplomirao je pravo 1994. godine, a ubrzo je kao glavni tajnik stranke počeo održavati mitinge na okupiranim područjima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.




Ondje je imao prilike razviti vrlo zapaljivu retoriku, koju u pojedinim slučajevima koristi i danas. Ne treba ni spominjati kako dosad nije prstom mrdnuo da riješi pitanje nestalih hrvatskih civila i branitelja u Domovinskom ratu. Štoviše, često se i vrlo negativno vraća na ratna razdoblja.

“Vama se možda ne sviđa istina iz Drugog svjetskog rata koju sam bezbroj puta iznosio, možda se vama ne sviđa istina iz ’95. ili se meni ne sviđa neka istina po znacima navoda za koju vi govorite. Ubili ste me napadajući me za Glinu, strašno što sam radio. Što sam radio? Održao govor u kojem sam govorio da se nadam da Krajina neće pasti u ruke Hrvata ili ne znam što. Zar bih se zbog toga trebao ispričati nekome? Zamislite zločinca i fašista Vučića, što je on radio”, rekao je predsjednik Srbije prije četiri godine gostujući na Prvoj srpskoj televiziji, a referirajući se na svoj govor u Glini.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Zapaljiva retorika

Nije mu to bio prvi, a ni posljednji put da govori o Hrvatskoj u takvom svjetlu. Doduše, čim bi stupio na hrvatsko tlo, retorika bi mu se promijenila. No, kako je završio srednju školu za medijskog tehničara, bio je novinar, a kontrolira i većinu medija u Srbiji, jasno mu je da dobar dojam ponekad otvara sva vrata. Jasno mu je i kako na javnost utječu njegove riječi.




“Trideset godina srpski narod trpi najgore licemjerje, pritiske i napade, samo zato što je želio sačuvati svoju zemlju i ognjišta svojih pradjedova. U tih trideset godina uzimali su nam sve, od ljudi, do teritorija. I za sve to što su nam činili, uvijek su krivili nas”, izrekao je Vučić lani u govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda.

Doduše, ovdje nije izravno spomenuo Hrvatsku, ali je jasno da se, između ostalih, referirao na zbivanja iz Domovinskog rata i težnje da zapadna granica Velike Srbije bude linija Virovitica-Karlovac-Karlobag. No, nije tu stao. Komentirao je i poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da sve države koje to nisu učinile – priznaju neovisnost Kosova.

“Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: ‘Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo’. Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona nešto da kaže po tom pitanju”, citirali su Vučićevu izjavu u New Yorku beogradski mediji, a prenosi Geopolitika.news.

VUČIĆ SE OBRUŠIO NA HRVATSKU: ‘Protiv mene se u Hrvatskoj vodi kampanja žešća i jača nego ikada’

Ljubomoran na uspjeh?

Nakon izborne pobjede krajem prošle godine, požalio se da mu jedino iz Hrvatske nitko nije čestitao. Imao je takvih sitnih provokacija mnogo u svojoj političkoj karijeri, a naročito u kampanji za protekle izbore. Jednom je istaknuo da su neki mislili kako Srbija za Hrvatskom zaostaje 20-30 godina.

“U kvaliteti života i u primanjima, zaostajemo za Hrvatskom u ovom trenutku, prema našim procjenama, u različitim sferama, između četiri i šest godina. Mi ćemo za četiri godine imati prosječnu plaću u Srbiji od 1.400 eura”, rekao je srpski predsjednik.

Često se u posljednje vrijeme referirao na gospodarske uspjehe Srbije, što mu je služilo kao povod za usporedbe s Hrvatskom. Poput Andreja Plenkovića i on se hvalio rastom BDP-a te drugim statističkim ekonomskim pokazateljima. Govoreći o BDP-u 2022. godine, Vučić je kazao da je Srbija zaključno s idućom godinom gotovo udvostručila BDP, dok ga Hrvatska nije povećala ni za 50 posto.

“Oni (Hrvatska, op.a.) će i dalje biti bogatiji, ali će se smanjivati razlika u plaćama. Danas oni imaju 1.100 eura prosječnu plaću, a mi 635. To više nije tri prema jedan. Polako se približavamo. Oni su uspješna zemlja i nema tu neke filozofije. Ali hoće li Srbija brže rasti? Hoće. Hoće li netko zaustaviti Srbiju? Neće. Nažalost, mi nemamo turizam da zarađujemo milijarde, ali imamo svoje ruke, svoj rad, svoju marljivost, imamo tvornice i investicije. Želim im uspjeh”, izjavio je Vučić.

Vučić podsjeća Srbe na zloglasnog vođu: Hrvat im rekao gorku istinu

Kosovo kao kamen spoticanja

Nije se zaustavljao niti nakon prosinačkih izbora. Ovog puta je spomenuo ekonomske parametre Hrvatske, ali i njeno sudjelovanje u NATO-u, što mu posebno smeta u kontekstu Kosova. “Od Zagreba, Prištine, do medija ovdje, postoji savršena sinkronizacija da su izbori pokradeni, a nigdje podataka, nigdje zapisnika. Sve argumente koje im pošaljete uništimo dok su rekli keks. Zašto bi Kurti htio da se nešto lijepo kaže o Srbiji? Zašto bi Zagreb htio reći nešto lijepo o Srbiji? MMF kaže da će Srbija po BDP-u prestići Hrvatsku 2028., ja kažem i prije”, rekao je Vučić.

Posebno ga smeta prisutnost Hrvatske na Kosovu u okviru KFOR-a, odnosno NATO-ove međunarodne sigurnosne misije na Kosovu. S obzirom na to da na međunarodnoj razini još uvijek nije sasvim razjašnjen status Kosova, Vučić smatra da će moći zadržati Kosovo kao srpski teritorij, no u tome mu najviše smetaju zemlje koje su priznale Kosovo, među kojima je i Hrvatska. Prije tri godine Hrvatska je povećala kontingent vojnika unutar KFOR-a s 40 na 150, što je posebno razljutilo Vučića.

“Mi, naravno, želimo sa svima u okruženju, posebno s Hrvatskom, korektne odnose. Te izjave nisu izraz poštovanja prema Srbiji, pokušat ću biti blag. Kada to kažete, ne možete se praviti da ne znate da mi to smatramo svojim teritorijem, da tamo ima Srba koji pamte tragična stradanja. Bilo im je lakše da kažu da ne žele sudjelovati kada su dobili poziv. Nažalost, oni su namjerno prihvatili nastojeći poniziti Srbiju. Dobro, shvatili smo poruku”, izjavio je Vučić i dodao da neće biti novih “Oluja”.

“Svi oni koji misle da će biti novih ‘Oluja’, pogroma, protjerivanja srpskog življa – moja poruka je da se to neće dogoditi. A kad ja to kažem, to znači garanciju”, istaknuo je srpski predsjednik komentiravši tadašnje najave iz Zagreba.

Photo/Darko Vojinovic,/Guliver image

I oni žele Rafale

Po vojnom i sigurnosnom planu, Srbija itekako gleda što se događa kod nas. Jednom je Vučić to čak i priznao. “Rušenjem poretka naoružavanjem tzv. KBS (Kosovskih snaga sigurnosti, op.a.), od strane NATO zemalja, prije svega Turske, pa i drugih, Hrvatske, imali smo priliku vidjeti da se suprotno Rezoluciji 1244, da se s KiM ukloni ne samo bilo kakav trag države Srbije, već i srpski narod. Izjave političara iz Prištine to nedvosmisleno pokazuju”, rekao je Vučić analizirajući podatke koje mu je dostavila služba vojne sigurnosti.

Činjenično je stanje da Srbija u vojnu opremu ulaže više nego Hrvatska, no nije nepoznanica da žele nabaviti iste vojne zrakoplove, koje Hrvatska treba uskoro preuzeti. Riječ je o zrakoplovima Rafale, a simptomatično je da žele kupiti isti broj letjelica kao i mi – 12.

“Hrvatsko zrakoplovstvo nije ni blizu snage srpskog zrakoplovstva. Ono računa kada dobiju tih 12 polovnih Rafalea da će biti jači. Dobro, možda za godinu, godinu i pol dana za nijansu da budu jači, samo u tome, bez PZO koja nama jača svaki dan. Mi o tome (PZO) ne govorimo, da vam ne bih objašnjavao iz kojih razloga o tome ne govorimo. Jer nam je veoma teško da uvezemo bilo što, da bilo što dođe do Srbije, zato što nitko neće dopustiti da se vojno neutralna zemlja osnažuje tom brzinom kojom to radi Srbija. Hrvati će imati de facto 12 aparata, modernih ali ipak polovnih. Mi smo u fazi nabavke novih 12 modernijih aparata, tako da ćemo svakako biti, poslije Rumunjske i Mađarske najznačajnija sila po pitanju ratnog zrakoplovstva, ne računajući Grčku”, kazao je Vučić.

To je samo mali segment onoga što Vučić govori i misli o Hrvatskoj. Gotovo da nema razgovora ili nekog većeg i važnijeg obraćanja javnosti da srpski predsjednik ne pogleda preko Dunava. Bilo da se radi o ekonomiji, naoružanju, međunarodnim odnosima ili sportu, srpski predsjednik će uvijek naći poveznicu, uglavnom negativnu, s Hrvatskom.

Srpski vođa najbolji je učenik četničkog vojvode: Jednu stvar do danas nije promijenio

Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.