Foto: Vlado Kos / CROPIX, Screenshot

Razorno nevrijeme protutnjalo Hrvatskom, stvorila se superćelija: DHMZ objavio što nas danas čeka

Autor: B. D.

Istok Hrvatske i područje Zagreba jučer je pogodila razorna oluja. Nevrijeme je sa sobom donijelo i tuču koja je prouzročila veliku materijalnu štetu i uništila usjeve, a oštetila je i krovove i fasade. Najgore su je prošlo mjesto Bošnjaci kod Županje te područje Kutine.

U ponedjeljak navečer nevrijeme je zahvatilo i Zagreb, nakon što je izbjegao kaos najavljen za popodne. U nekoliko minutu pala je golema količina kiše, a puhao je jak vjetar, koji je lomio grane i rušio stabla.

Vatrogasci su obavljali intervencije diljem grada. U okolici Zagreba najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Superćelija nad Vukovarom

Zapalio se drveni objekt u sklopu KBC-a Rebro. Na sreću riječ je o napuštenom objektu koji je brzo ugašen te u incidentu nije bilo ozlijeđenih. Kiša je stvorila bujice na brojnim prometnicama. Križanje Selske i Zagrebačke bilo je potpuno pod vodom.

Grmljavinsko nevrijeme nad Vukovarom razvilo se u superćeliju, rotirajući vrtlog unutar oblaka. Vjetar je prema dojavama u Kešincima, na đakovačkom području, dignuo krov s kuće te su oštećeni neki električni vodovi.

Centru je prijavljeno i da je srušeno drvo na cesti u Beničancima kod Donjeg Miholjca te da je grom udario u kuću u Osijeku.




Pogledajte potresne prizore iz ranjene Slavonije: Tuča uništila kuće, oluja nosi sve pred sobom




Upaljen meteoalarm

DHMZ najavljuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom, posebno u prvom dijelu dana. Pljuskovi će biti intenzivniji na Jadranu, gdje se može očekivati i grmljavinsko nevrijeme.

Za  dubrovačko područje izdan je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskih nevremena do kasnog poslijepodneva u utorak, dok je za cijelo priobalno područje Jadrana i Istru, te osječku regiju na snazi žuti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena.

Poslijepodne će doći do postupnog smanjenja naoblake i prestanka oborina sa sjeverozapada. Vjetar će biti slab do umjeren, sjeveroistočni i sjeverni, dok će na istoku i sjeverozapadu biti sjeverozapadni.

Foto: Vrijeme&Radar

U srijedu promjenjivo

Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima podno Velebita, te sjeverozapadnjak, dok će na jugu prolazno puhati jugo. Najniže jutarnje temperature kretat će se od 14 do 19 °C, a na Jadranu od 18 do 23 °C.

Najviše dnevne temperature bit će između 23 i 28 °C, a u gorju niže. U srijedu se, pak, očekuje promjenjivo oblačno vrijeme, samo rijetko u unutrašnjosti može pasti malo kiše ili poneki pljusak. Češća i dulja sunčana razdoblja očekuju se u Dalmaciji.

“Vjetar slab, mjestimice i umjeren sjeveroistočni, na istoku zemlje sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, pod Velebitom na udare i olujna, poslijepodne će oslabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 16, na Jadranu od 18 do 22 °C. Najviša dnevna između 24 i 29 °C, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža”, navodi DHMZ.

Žestoko nevrijeme pokosilo i Zagreb: Stabla se rušila na ulice, ljudi panično zvali 112

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.