Foto: Screenshot

Razoran uragan snimljen iz svemira: Pogledajte stravične razmjere štete, ima i mrtvih

Autor: I.G.

NASA-in astronaut Matthew Dominick, koji je trenutno na Međunarodnoj svemirskoj postaji, 1. srpnja 2024. snimio je fotografiju uragana Beryl na Karibima i objavio je na platformi X. U tom trenutku, uragan kategorije 4 imao je vjetrove brzine oko 215 km/h.

Kasnije je uragan Beryl u ponedjeljak navečer dosegao rekordnu snagu kategorije 5, objavio je Nacionalni centar za uragane, kad je pogodio Karibe. Na otocima Karipskog mora poginulo je najmanje šestero ljudi.

Premijer Grenade, Deacon Mitchell, izjavio je kako to vjerojatno nije konačan broj žrtava. Vjetrovi su dosezali brzinu od 265 km/h. “U pola sata Carriacou je sravnjen sa zemljom“, rekao je Mitchell.




Uragan je prolazeći preko Grenade uništio mnoge zgrade i prekinuo električne i telefonske veze gotovo svim stanovnicima otoka. Susjedna otočna država Sveti Vincent i Grenadini također je teško pogođena, s najmanje jednom poginulom osobom, a dijelovi otoka su ostali bez struje i vode, uključujući bolnicu.

Upozorenje građanima

Iako se predviđalo da će uragan Beryl izgubiti na snazi, čini se da će zadržati intenzitet dok ne prođe obale Jamajke u srijedu, te Kajmanskih otoka i meksičkog poluotoka Yucatana u četvrtak.

Građanima tih područja savjetuje se da se sklone u kuće i podrume tijekom oluje i da se pripreme za moguću evakuaciju. “Apeliram na sve Jamajčane da shvate uragan kao ozbiljnu prijetnju“, rekao je premijer Jamajke, Andrew Holness.

Uragani – tropski cikloni koji nastaju iznad Atlantskog oceana ili istočnog Tihog oceana – koriste topao, vlažan zrak kao gorivo. Cijeli sustav oblaka i vjetra vrti se i raste, hranjen toplinom oceana i vodom koja isparava s površine.

Hrvatskoj prijete još razornije oluje od superćelijskih: Klimatolog objasnio što se događa

Sezona atlantskih uragana obično počinje krajem srpnja ili početkom kolovoza, no posljednjih godina započinje ranije.

Tijekom noći s ponedjeljka na utorak, Beryl je postao najranija oluja koja se razvila u uragan kategorije 5 u Atlantiku, i druga u povijesti koja je nastala u srpnju. Jačanje ove oluje može se objasniti neobično toplim oceanskim vodama uzrokovanim zagađenjem fosilnim gorivima.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.