Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ravnatelj DHMZ-a otkrio trebamo li strahovati od razorne oluje poput lanjske

Autor: I.G.

Veliko nevrijeme pogodilo je Zagreb i okolna područja, uzrokujući pad stabala, zastoje u prometu i desetke intervencija vatrogasaca, sve u roku od desetak minuta. Iako je situacija bila ozbiljna, nije bila tako dramatična kao prošlogodišnja oluja.

Ivan Güttler, glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), objasnio je za N1 što slijedi. On je rekao da su grmljavinska nevremena uobičajena za ovo doba godine u Europi. DHMZ je već jučer prepoznao opasnost i izdao narančasto upozorenje, koje je danas prijepodne promijenjeno u crveno. Najgore nevrijeme sada je na području Slavonije i kreće se prema istoku.

“Možemo reći da smo u dijelu godine kad su grmljavinska nevremena uobičajeni za ovaj dio Europe. Mi smo u DHMZ-u već jučer prepoznali opasnu situaciju i izdali narančasto upozorenje, da bismo danas prijepodne izdali crveno”, rekao je.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Izdana upozorenja

“Ovo najveće nevrijeme je sad na području Slavonije i ide prema istoku”, rekao je Güttler pa otkrio hoće li ovakve pojave biti sve češće: “Nažalost, hoće. Usred klimatskih promjena intenziviraju se. Dok ne budemo adresirali uzrok, imat ćemo ovakve situacije.”

Ovakav nalet nevremena ponovno bi se mogao očekivati u Hrvatskoj, na području Kvarnera. “Da, očekujemo u noći pojavu lokalnih nevera, a za sutra će južni dio biti pod upozorenjima. Bitno je da danas i sutra prijepodne ne bude nikakve štete ili ozlijeđenih.”

Kaos u Europi: Turističko mjesto u Italiji i dalje odsječeno od svijeta, u Češkoj razorne poplave




Novinar ga je upitao trebamo li i ovog ljeta biti spremni na onakvo nevrijeme kao prošle godine: “Ako bi bilo nešto slično, imamo sustave upozorenja kako bi građani bili spremni. Ne možemo reći da je opasnost na nuli, ali ne treba širiti paniku. Samo treba pojačati oprez i pažnju. U slučaju situacija koja zahtijevaju veću pažnju, upozorit ćemo na njih. Također, svi mogu preko naših stranica pratiti radare uživo pa tako dobiti osjećaj dolazi li što na njihovo područje”, zaključio je Ivan Güttler.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.