Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

RADIO 101: Od simbola demokracije do gašenja nakon 37 godina emitiranja

Autor: L.B.

Nakon 37 godina emitiranja, na frekvenciji Radija 101 nastupila je tišina.

Kultni radio zbog kojeg se na Trgu bana Jelačića prije 25 godina okupilo stotinjak tisuća ljudi, od 1. lipnja možemo čuti samo na streamu. Razlog je tada bio isti kao i danas, oduzimanje koncesije.

Simbol demokracije

Naime, tog mjeseca studenog 1996. godine, tadašnje Vijeće komunikacija pokušalo je ugasiti Stojedinicu, no građani su odgovorili prosvjednim skupom. Prvotno Omladinski radio, od samog je početka bio poznat po emitiranju emisija s kontroverznim temama, pa je bio na udaru vlasti. No, prosvjed je uspio, budući nije bilo pogodno imati val građanskog neposluha koji je tih dana zavladao glavnim gradom. Pomogao je, naravno, i pritisak Europske komisije, kao i prijetnje sankcijama, pa je koncesija vraćena.

Tako je Radio 101 postao simbol demokracije u poslijeratnoj Hrvatskoj.

Nevaljana ponuda

Ipak, ovog je puta Vijeće za elektroničke medije (VEM) bilo neumoljivo te je odbacilo njihovu ponudu za koncesiju frekvencije 101 MHz kao nevaljanu. Naveli su kako je dostavljena dokumentacija s radija nevaljana i nepotpuna. Nakon toga, pokušali su dobiti privremenu koncesiju, no VEM se izjasnilo kako takva vrsta koncesije pravno ne postoji. Iako su iz VEM-a obećali raspisivanje nove obavijesti o namjeri davanja koncesija za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, to se ipak još nije dogodilo.

“Kao što znate, došao je kraj jedne ere, hvala vam svima što ste uz Radio 101. Za sad nastavljamo na streamu i nadamo se skorom slušanju na frekvenciji 101”, objavili su s Radija 101 u ponedjeljak na svom Facebooku.




Zaposlenici su tvrdili kako ne predstavljaju upravu Radija 101 i vlasnika Thomasa Alexandera Thimmea te su isticali kako radnici nisu odgovorni za njihov propust u prijavi za koncesiju. Thimme je, pak, cijelo vrijeme tvrdio da je prijava bila potpuna, a tvrdio je i da bez njih na tržištu neće biti pluralizma te da bi sve skupa moglo završiti i na sudu.

Razlozi gašenja frekvencije

Ipak, Vijeće za elektroničke medije tvrdi kako Radio 101 kao ponuditelj nije u zakonskom roku dostavio potvrdu nadležne porezne uprave da su podmirene sve obveze poreznog obveznika po svim osnovama. Potvrdu je dostavio naknadno, 6. svibnja, što je bilo izvan zakonskog roka. Jesu li tek tada bile podmirene sve porezne obveze Radija101, još uvijek nije poznato. Između ostalog, utvrdilo se kako Radio 101 ne zadovoljava niti minimalne financijske uvjete u svojoj ponudi jer ne može osigurati propisana početna financijska sredstva za rad dovoljna za podmirenje troškova tromjesečnog poslovanja, prema poslovnom planu.

Prema tom poslovnom planu ukupni rashodi za 2021. planirani su u iznosu od gotovo 3,2 milijuna kuna te stoga planirani rashodi za tromjesečno poslovanje iznose nešto manje od 800.000 kuna.




Iako je Thimme najavio da će se prijaviti na novi natječaj za radijsku koncesiju, dok on ne bude raspisan i na temelju njega ne dobiju novu dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra, Radio 101 ovog je puta ugašen.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.