Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Račanov sin u imovinskoj kartici naveo da je ‘bogat kao Krez’: ‘Ne razumijem koliko imam dionica’

Autor: M.D.

Saborski zastupnik SDP-a i sin pokojnog hrvatskog premijera, Ivan Račan, ispunio je jednu od svojih zastupničkih dužnosti i krajem svibnja predao svoju imovinsku karticu. No, svima je za oko zapeo jedan detalj. Naime, naveo je kako samo u dionicama posjeduje oko 3,5 milijuna eura.

U Račanovoj imovinskoj kartici stoji da ima 69 dionica Hrvatskog telekoma ukupne vrijednosti 2083 eura, 20 dionica u američkoj tvrtki VUSA vrijednih 1842 eura. U tvrtki Vonovia ima 769 dionica ukupne nominalne vrijednosti 21.678 eura, a najviše dionica, njih 2613, ima u londonskom hotelu Park Plaza. Njihova je iskazana vrijednost čak 3,4 milijuna eura.

Ali, to nije sve. Mlađi Račan je u imovinskoj kartici još naveo 15 dionica tvrtke Peri vrijednih 183 eura te po 100 dionica u tvrtkama Linde PLC i Allianz vrijednosti 39.340 i 26.500 eura. Račan je u razgovoru za 24sata rekao da smatra kako je riječ o grešci.

“Moguće je da sam ja nešto krivo ispunio. Kupio sam dionice za 150.000 eura. Moguće je da sam nešto krivo ispunio, prvi sam koji se ne bi bunio da ima 3,5 milijuna eura dionica. Moram pogledati”, rekao je Račan.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

‘Nisam trgovac dionicama’

Nakon desetak minuta javio se novinaru s još nevjerojatnijom pričom. “Prepisao sam podatke iz aplikacije, moju poziciju. Ne razumijem sad koliko dionica imam. Ne znam kako da nađem broj dionica, gledam u aplikaciju i ne znam kako da otkrijem koliki je broj dionica. Moram očito praviti ispravku. Svaka burza ima svoj način listanja, dogodila se greška. Ja ću to ispraviti, nisam trgovac dionicama. Tri i pol milijuna eura –  to je život značajno drugačiji, nema potrebe za radom, svaki rad dalje je stvar volje i želje”, rekao je.

Doduše, priznao je da je prodao građevinsko zemljište u istarskom mjestu Svetvinčenat. U imovinskoj kartici iz 2016. godine procijenio ga je na milijun kuna (132.722,81 euro). Novcem od prodaje je kupio dionice, a možebitno se i debelo obogatio.

“Ne bih to nazvao trgovanjem dionicama. Kupio sam krajem prošle godine nešto dionica, ali da mogu reći da se bavim trgovanjem, ne mogu reći da to radim. Nisam znao što da radim s novcem kad sam prodao zemlju, netko mi je rekao: ‘Nemoj kupiti stan, kupi dionice.’ I onda sam ušao u to”, priznao je Račan.




Zastupnica iznenadila Hrvatsku objavom da je uštedjela 700.000 eura: Sve je objasnila

Nekretnine, ušteđevina i trezorski zapis

Ivan Račan je u imovinskoj kartici naveo mjesečnu neto plaću od 1860 eura. Od nekretnina posjeduje stan od 76 kvadratnih metara u Zagrebu, vrijedan 260.000 eura, u suvlasništvu ima dvije vikendice u vrijednosti 19.908 i 53.089 eura u mjestu Kamanje. U Zagrebu još ima i garažu vrijednu 30.000 eura. Što se tiče pokretnina, ima dva automobila; Toyotu Corollu iz 2005. godine vrijednu 3000 eura i Volkswagen Polo iz 2019. godine vrijedan 13.000 eura.




Osim dionica, Račan ima ušteđevinu od 65.000 eura i trezorski zapis u US-T GOVT Note od 27.738 eura. Osnovao je tvrtku Maksima komunikacije d.o.o., koju je prenio na odvjetničko društvo Palatinuš i partneri po stupanju na zastupničku dužnost.

Prijeti novi rat na hrvatskoj političkoj sceni: Spominje se i ime Zorana Milanovića

Iz Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa potvrdili su da Račan ima pravo ispraviti imovinsku karticu, jer ju je nedavno predao. Sam Račan je, pak, potvrdio da će se javiti Povjerenstvu u sljedećim danima s ispravljenom karticom.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.