Foto: YouTube screenshot

Putinova zloslutna poruka: Na bojištu vidjeli specijalno vozilo, koristi se pri nuklearnom napadu

Autor: B. D.

Krajem 1970-ih, sovjetske vlasti naručile su od dizajnerskog ureda Kirovski u Sankt-Peterburgu vozilo za izviđanje i zapovjedništvo u slučaju nuklearnog napada. To vozilo, nazvano Ladoga, bilo je izuzetno zaštićeno, udobno i opremljeno vlastitom zalihom kisika, te je bilo poput tenka bez kupole.

Proizvedeno je tek nekoliko primjeraka ovog vozila, možda četiri ili pet. Jedna je poslana u zonu Černobila nakon katastrofe 1986. godine, jedna je završila u muzeju, a ostale su, kako piše Forbes, nestale.

Zbog toga je vojne stručnjake još više iznenadilo što su se dvije Ladoge pojavile na ukrajinskom bojištu. Ukrajinski dronovi pronašli su i napali ruska specijalna vozila.




I prije su eksperimentirali s čudnim vozilima

Ladoga ima ojačani oklop T-80 tenka te motor od 1250 konjskih snaga. Rusi su ranije na bojište slali neobična vozila poput oklopljenih motocikala, što pokazuje njihovu inovativnost, ali i ukazuje na nedostatak ili štednju konvencionalnih oklopnih vozila.

Ovo je prava istina o srpskim borcima u Ukrajini: ‘Mole me da ih izvučem, ali nema im spasa’




Ladoga ima TV kameru i radioprijemnike, što joj omogućava da u slučaju katastrofe funkcionira kao zapovjedni centar. Sovjetski čelnici naručili su je za sigurno kretanje i zapovijedanje nuklearnim snagama u slučaju nuklearnog napada, ali nuklearna apokalipsa se nikada nije dogodila. Ruski pukovnici sad koriste Ladogu za zapovijedanje bataljunima tijekom napada na ukrajinske položaje. Inženjeri koji su osmislili Ladogu sigurno nisu mogli predvidjeti da će se ona koristiti u konvencionalnom ratu 2024. godine.

Rusija je u dvije godine rata s Ukrajinom, neovisnom saveznicom NATO-a, izgubila 16 tisuća oklopnih vozila. Još uvijek je nepoznato hoće li preostale Ladoge, uključujući onu u muzeju, završiti u Ukrajini i hoće li ondje biti uništene.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.