Foto: Guliver Image/AP Photo

Putinov ministar ‘poskrivečki’ predao mirovni plan: Evo čega bi se Ukrajina trebala odreći

Autor: B. D.

Ako je vjerovati “novom mirovnom planu” Vladimir Putin je spreman podijeliti Krim s Ukrajinom. Prema izvorima iz Moskve i Kijeva, ruski predsjednik je poslao svog pouzdanog ministra unutarnjih poslova, Vladimira Kolokolceva, u SAD s novim prijedlozima za okončanje rata koji je Rusija započela.

Iako je pod sankcijama, Kolokolcevu je dopušten ulazak u SAD, navodno kako bi prisustvovao sastanku UN-a. No, to je bio trik koji mu je omogućio putovanje u Washington VIP avionom iz Putinove predsjedničke flote kako bi američkoj vladi prenio stvarne diktatorove zahtjeve za mirovnim sporazumom, prenosi Daily Mail.

Vodeći ukrajinski TV novinar Dmitrij Gordon rekao je da je od obavještajnih izvora dobio pojedinosti paketa, dok je ruski Telegram kanal Gosdumskaya, koji tvrdi da ima insajderske izvore u Moskvi, odvojeno izvijestio o sličnom skupu Putinovih zahtjeva.

Krim bi postao demilitarizirana zona

Paket je vjerojatno neprihvatljiv za Ukrajinu, koja bi morala ustupiti velike dijelove okupiranog teritorija te službeno odustati od pridruživanja NATO-u, ali je to ustupak u usporedbi s Putinovim zahtjevima iz svibnja.




“Glavna svrha njegovog dolaska bila je predaja ruskog mirovnog plana američkim vlastima”, rekao je Gordon, opisujući to kao Putinov plan za okončanje rata. Zahtjevi su bili da se Ukrajina mora potpuno povući iz regija Donjeck i Lugansk, koje su sada djelomično pripojene Rusiji.

Rusija bi u tom slučaju predala Nuklearnu elektranu Zaporižja i obližnji grad Energodar Ukrajini. Putin bi također razgovarao o mogućem prijenosu regija Herson i Zaporižja pod kontrolu Ukrajine, a Krim bi postao “posebno demilitarizirano administrativno područje s dvojnom podređenošću Ukrajini i Ruskoj Federaciji”. Ukrajina bi prema tom planu kontrolirala 100 kilometara demilitarizirane zone uz rijeku Dnjepar.

Ukrajina bi i dalje mogla pristupiti EU

Prema ovom planu Ukrajini bi bilo zabranjeno pridruživanje NATO-u, ali ne i Europskoj uniji, što pokazuje da Putina brine vojna, ali ne i ekonomska suradnja sa Zapadom. Zapad bi također prema mirovnom planu trebao ukinuti sankcije na rusku naftu i plin te sankcije ruskim bankama.

NATO ima plan B za slučaj da Trump pobjedi na izborima: Provest će ove mjere za Ukrajinu

Gordon je rekao da je sastanak UN-a na kojem je ruski ministar prisustvovao bio “diverzantski manevar”. “Regije Donjeck i Lugansk ne mogu biti prebačene pod kontrolu Ukrajine, jer će to, kako kažu, izazvati neizbježni genocid stanovništva tog područja, trećina kojeg je sudjelovala u neprijateljstvima protiv Ukrajine”, upozorio je Gordon.

Nema službenih komentara iz SAD-a, Rusije ili Ukrajine o navodnim tajnim kontaktima vezanim uz Kolokolcevljev posjet. Zanimljivo je da je njegov avion viđen pored zrakoplova bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa po dolasku u Washington. Trump je obećao da bi mogao brzo zaustaviti iscrpljujući rat ako bude ponovno izabran, nagovijestivši da bi to uključivalo da Ukrajina ustupi teritorij u zamjenu za sigurnosna jamstva, bez članstva u NATO-u.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.