Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Pupovac na komemoraciji u Jadovnom: ‘NDH je Srbe i Židove demonizirala kao niža bića’

Autor: M.P.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac bio je na komemoraciji u Jadovnom gdje je rekao da NDH nije bila prostor za život Srba, Roma i Hrvata antifašista te naglasio kako Jadovno još uvijek nije uređeno i označeno kao logor smrti.

“To što se događalo ovdje u Gospiću, na Velebitu i na Pagu, to nije bio ni hir ni protuzakonito postupanje predstavnika zakona i reda. To je bilo u skladu sa zakonima koje je ustaška vlast ustanovila kao svoj poredak masovnog zločina istrebljenja”, poručio je Pupovac u Jadovnom koje je jedna od lokacija bivšeg ustaškog koncentracijskog logora iz sustava Gospić-Jadovno-Pag, gdje su tijekom ljeta 1941. ubijane uglavnom osobe srpske i židovske nacionalnosti.

Pupovac je rekao i da ljudi koji su tamo dovođeni nisu bili ni vojnici, ni ratni zarobljenici. Naveo je da su i Čačić-Draga i Slana, jednako kao i Mlaka, Uštica, Gradina i Jasenovac trajno obilježje NDH te nepojmljive mržnje i nepojmljivog zločina.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Pupovac: To je bila prva etapa genocida

Zatim je podsjetio na Pavelićeve zakone temeljem kojih se Židovima i Srbima oduzimala imovina te prisilno iseljavalo Srbe iz NDH. Dodao je da je istovremeno vođena žestoka kampanja u kojoj su Židovi i Srbi demonizirani kao egzistencijalna prijetnja hrvatskom narodu i njegovoj državi, kao nižerazredna i amoralna bića.

“Bila je to početna etapa genocida”, kazao je te se požalio da Jadovno još nije uređeno i označeno kao logor smrti.

Komemoraciju je organiziralo Srpsko narodno vijeće, a uz Pupovca su bili i izaslanica premijera Plenkovića i državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić, izaslanik predsjednika Sabora i predsjednik savez Roma Veljko Kajtazi, kao i Ivo Pejaković, ravnatelj spomen-područja JUSP Jasenovac.

Milanović o odnosu Srba i Hrvata: ‘Nije nas spajala vjekovna mržnja, istina je puno drugačija’







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.