Foto: X Screenshot

Prvi put objavljena snimka važne operacije u Ukrajini: Ovaj otok je ključ kraja ruske flote

Autor: B. D.

U nedjelju je ukrajinska obavještajna agencija SBU objavila do sad neviđene snimke na kojima se vidi kako su ukrajinske snage prije dvije godine pokušavale ponovno zauzeti Zmijski otok koji je okupirala Rusija. “Ukrajinske snage, uz pomoć SBU-a izvele su jedinstvenu i iznimno važnu operaciju na Zmijskom otoku u lipnju 2022. godine”, navodi SBU u objavi na Telegramu.

Rusi su napali Zmijski otok u prvim satima invazije koja je započela 24. veljače 2022. godine. No ukrajinsko osoblje na otoku brzo je postalo poznato po svojem hrabrom odgovoru u kojem su opsovavši Ruse odbili zahtjeve za predajom.

Kako piše Newsweek, sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa oko Zmijskog otoka ponovno su dospjeli na naslovnice prošlog lipnja, kada je Ukrajina ponovno preuzela bazu nakon što je Rusija objavila da se povlači s otoka kao “znak dobre volje.”

Otok od strateškog značaja

“Oružane snage Rusije dovršile su svoje zadatke na Zmijskom otoku i povukle garnizon stacioniran tamo,” rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane krajem lipnja. Na snimci koju je SBU objavio u nedjelju, čini se da ukrajinske trupe prilaze Zmijskom otoku i pucaju na ciljeve ondje. Snimke s tjelesnih kamera prikazuju borce kako se iskrcavaju na otok, prolazeći kroz srušene zgrade dok pucaju iz svojih oružja.




“Operacija se sastojala od nekoliko faza,” napisao je SBU u svojoj kratkoj izjavi. “Ponovno preuzimanje Zmijskog otoka bilo je od strateške važnosti, jer je od tada započelo postupno istiskivanje neprijatelja iz Crnog mora,” dodala je vojna obavještajna agencija.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR, ranije je opisao Zmijski otok kao strateški ključan iz civilnih, trgovinskih i vojnih razloga. “Tko god kontrolira otok može u bilo kojem trenutku blokirati kretanje civilnih brodova u svim smjerovima prema jugu Ukrajine te također napasti zapadnu Ukrajinu” rekao je Budanov još sredinom svibnja 2022. godine.

Rusija planira gradnju nove vojne baze

Otok se nalazi blizu Rumunjske u sjeverozapadnom Crnom moru. Za Rusiju za lokacija je važna jer Ukrajina od tamo uspješno ugrožava rusku Crnomorsku flotu koja djelomično djeluje iz ruske baze u Sevastopolju, na zapadnom rubu anektiranog Krimskog poluotoka.

Ako se uskoro ne prekine rat u Ukrajini slijedi nam apokaliptični scenarij

Izvještaji također sugeriraju da Kremlj planira izgraditi novu vojnu bazu u luci Očamčire u Abhaziji, odmetnutoj regiji Gruzije čime bi pomaknuli svoje mornaričke snage još dalje od Ukrajine.

Zapadni obavještajci procijenili su da je Rusija ograničila svoje aktivnosti u sjeverozapadnom Crnom moru, premještajući svoje resurse dalje na istok u svoju bazu u Novorosijsku. Moskva je također uložila u nove zaštite za svoju flotu stacioniranu u bazi, dok je Kijev nastoji povećati svoj doseg do tih objekata. “U suštini, ograničili smo rusku flotu na zaljev Novorosijsk,” rekao je šef SBU-a Vasil Maliuk krajem svibnja.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.