Foto: Guliver: (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Profesor s Harvarda iznio crne predikcije: Postoje dva načina da se izgubi hladni rat

Autor: Zoran Meter/7dnevno

U Bloombergovu tekstu pod naslovom “U drugome hladnom ratu SAD riskira igrati ulogu Sovjetskog Saveza” autora Nialla Fergusona, profesora povijesti na Sveučilištu Harvard i višeg suradnika na Hoover Institutionu na Sveučilištu Stanford, Amerika se uspoređuje sa SSSR-om u terminalnoj fazi.

U njemu se navodi kako same Sjedinjene Države sve više nalikuju na “kasnu sovjetsku Ameriku”. Tu autor citira Harolda Jamesa s Princetona. “… Savezna vlada izdaje 776 milijardi dolara tržišnog duga svakog tromjesečja kako bi financirala manjak od oko 7 % BDP-a – što je zapanjujuća brojka u razdoblju gotovo pune zaposlenosti. Krajem prošlog mjeseca, godišnja plaćanja kamata na savezni dug premašila su 1 trilijun dolara, brojka koja se udvostručila u proteklih 19 mjeseci, prema Bloombergu. Ovo će tromjesečje biti prvi put od Drugoga svjetskog rata da će isplate kamata premašiti rashode za obranu.”

Biden: Rješenje dvije države “potrebnije nego ikad”

“Poput kasnog Sovjetskog Saveza, Sjedinjene Države su gerontokracija. Predsjednik sutra puni 81 godinu. Donald Trump, njegov glavni konkurent za mjesto, u lipnju je proslavio 77. rođendan. Prosječna dob senatora je 64 godine. I, kao u kasnom Sovjetskom Savezu, američki građani duboko su razočarani. Kao što je ranije ovog mjeseca primijetio Greg Yip iz The Wall Street Journala, postoji ogroman jaz između objektivnog učinka američkog gospodarstva i nezadovoljstva stanovništva”, piše dalje Bloomberg i osvrće se na nedavnu anketu New York Timesa o swing-državama: “Glasači mlađi od 30 godina, s nevjerojatnih 28 posto, rekli su da više vjeruju Trumpu u pogledu gospodarstva. Manje od jedan posto ispitanika mlađih od 30 godina trenutno stanje gospodarstva ocijenilo je izvrsnim. … Jednako upečatljiva bila je anketa u kojoj je 22 % crnih birača obećalo podržati Trumpa u revanšu protiv Bidena.”

Guliver images

Dva načina za izgubiti hladni rat

Bloombergov tekst završava sljedećim zaključkom: “Raspad Sovjetskog Saveza preokrenuo je geopolitiku, stvarajući zabludu u umovima Amerikanaca da je svijet ‘unipolaran’ – iako je to jednostavno besmislica. Ponovni izbor Donalda Trumpa učinkovito će okončati Pax Americana, iako Europljani i Azijci još nisu shvatili razmjere toga. Trump je dugo na američke saveznike gledao kao na privjeske i slobodnjake. Stoga bi sada trebali planirati scenarij u kojem će on smanjiti pomoć Ukrajini i tražiti mir uz teritorijalne ustupke Rusiji. Američki neprijatelji se već pripremaju za ovo. 

Postoje dva načina da se izgubi hladni rat. Prvi je kolaps iznutra. Drugi je postati isti kao i neprijatelj. Strahovalo se od notorne ‘konvergencije’ 1970-ih, kada se činilo da će imperativi špijunaže i utrke u naoružanju pretvoriti Sjedinjene Države u policijsku državu poput Kremlja.




Zato zapamtite: ako se Kubanska raketna kriza ponovi zbog Tajvana, neće Sjedinjene Države biti te koje će nametnuti blokadu, kao 1962. Naprotiv, Kina. A u tajvanskoj krizi poluvodiča 2024. predodređena nam je uloga Sovjetskog Saveza. Blago rečeno, ne baš najlaskavija.”

Autor:Zoran Meter/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.