Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pročelnik jedne od najvećih zagrebačkih bolnica iznenada podnio ostavku: ‘Ovdje se svi mrze’

Autor: I.G.

Dinko Vidović, pročelnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, podnio je ostavku nakon što je Povjerenstvo za unutarnji nadzor i mobbing dostavilo svoje zaključke upravi bolnice. Ravnatelj bolnice, prof. dr. sc. Davor Vagić, prihvatio je ostavku, potvrđeno je iz bolnice.

Iz KBC-a Sestre milosrdnice obavijestili su Jutarnji list da je unutarnji nadzor pokrenut 27. svibnja 2024. godine, a njegovi zaključci i preporuke usmjereni su na daljnji nesmetani rad Klinike za traumatologiju. Iz nadzora je proizašlo da su odnosi i komunikacija među pojedinim liječnicima i predstojnikom Klinike ozbiljno narušeni.

Osim toga, postupak u vezi s prijavama za mobbing završen je, ali detalji ostaju tajni zbog Zakona o radu koji propisuje da svi podaci iz takvih postupaka moraju ostati povjerljivi. Novi v.d. predstojnika Klinike bit će imenovan početkom idućeg tjedna.

“Zapisnik o provedenom postupku rješavanja pritužbe za zaštitu dostojanstva je tajan temeljem stavka 10. članka 134. Zakona o radu, kojim je propisano da svi podaci utvrđeni u postupku zaštite radnika moraju ostati tajni”, naveli su iz Vinogradske i dodali da će početkom idućeg tjedna biti imenovan v.d. predstojnika Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Podsjetimo, čak 17 liječnika “Traume” poslalo je dopis Ravnateljstvu bolnice i Ministarstvu zdravstva u kojem u osam točaka optužuju Vidovića za nekompetentno vođenje ustanove, odlaske liječnika, dodjeljivanje dežurstava liječnicima koji ne bi trebali dežurati, javno kažnjavanje i ismijavanje kolega…

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Vidović vršio pritisak’

Nakon prijave su se javili neki od potpisnika i rekli da je Vidović na njih vršio pritisak. “Sve nas koji smo potpisali dopis te upozoravamo na kadrovski deficit u Klinici za traumatologiju, kao i na to da je naglasak u radu Klinike s traumatološkog pomaknut na ortopedski, danas je jednog po jednog ponaosob zvao predstojnik Dinko Vidović i radio pritisak da povučemo potpis.

Jedan je potpisnik, i to zbog kompleksne privatne situacije u kojoj se nalazi, potpis povukao, a mi ostali smo o tome odmah sastavili prijavu”; rekao je ranije jedan od 17 liječnika koji su se pobunili protiv ravnatelja te istaknuo kako već dulje radi u atmosferi kontinuiranog straha i psihoze”.




U međuvremenu se situacija za “Traumu” dodatno zakomplicirala jer je 12 liječnika povuklo potpis kojim su dali suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno. Naime, prema zakonu, liječnici ne bi smjeli raditi dulje od propisanih 48 sati, ali s obzirom na manjak liječnika, kako bi se pokrila dežurstva, većina liječnika diljem Hrvatske potpisala je da je voljna raditi i više i za to su, naravno, dodatno plaćeni.

Nema više čekanja i šaltera: Ovu potvrdu od danas možete dobiti iz udobnosti vašeg doma




Sad već bivši predstojnik Vidović ima i brojne prijave u Hrvatskoj liječničkoj komori, optužen je za mobbing, ali i za “krađu” tuđih pacijenata, no zasad nije bio procesuiran pred Sudom časti Hrvatske liječničke komore, a prijave se istražuju.

No, činjenica je da Vidović nije jedini problem bolnice u kojoj je, kako nam kažu mnogi tamošnji zaposlenici, situacija već dugo neodrživa zbog narušenih međuljudskih odnosa.

“Svi se međusobno mrze, podijeljeni su u klanove i spletkare jedni protiv drugih. Niti je u pravu Vidović, niti ovi drugi koji su se upleli u cijelu priču. Nema tu dobrih dečki”, rekao je za Jutarnji jedan od liječnika i dodao da na cijelu situaciju gleda s pristojne udaljenosti.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.