Foto: Josip Bandic / CROPIX

Pride proglasio Milanovića životnim partnerom desetljeća: Na ovom su mu zahvalni zauvijek

Autor: I.G.

Pod geslom “Ustale i ostale! – Ustali i ostali!” u Zagrebu je održana 23. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji. Povorka je prošla bez incidenata uz jako policijsko osiguranje, a njena glavna poruka bila je: “Svima koji bi htjeli da nas nema poručujemo: Neće moći i neće proći!”

Povorka je započela u 16 sati na Trgu Republike Hrvatske, prošla Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom i Draškovićevom, te završila na Ribnjaku, gdje je održan prosvjedno-svečani skup s oko 2000 sudionika.

Na Ribnjaku su se dvije žene, Mirjana i Ivana, vjenčale u simboličnom obilježavanju 10 godina od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu. Marko Bošnjak je izveo hrvatsku himnu u čast ove obljetnice.

Na skupu je Marko Jurčić proglašen queer LGBT osobom desetljeća. Franko Dota iz organizacijskog odbora pojasnio je kako je Jurčić u LGBT pokretu od samih početaka te je bio jedan od najistaknutijih aktivista u prijelomnim godinama kada je to bilo najteže biti. “Svaku sudsku bitku koju je pokrenuo je i dobio, a kao zadnja i najslađa je ona protiv Karoline Vidović Krišto“, rekao je Dota.

Foto: Dnevno

‘Prideovi životni partneri desetljeća’

Dota je također objavio i kako su Prideovi životni partneri desetljeća četiri osobe: Zoran Milanović za vrijeme čije vlade je donesen Zakon o životnom partnerstvu, Arsen Bauk tadašnji ministar koji se za taj zakon zalagao te Maja Sporiš i Jagoda Botički. Njima će u srpnju biti uručene i posebne povelje.

U proglasu Povorke ponosa, koji je pročitan na skupu, ističe se da u Povorci lezbijke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi, interspolne osobe i cijela queer zajednica – ustaje protiv napada na njihove slobode, prava, živote, obitelji i tijela.

“I to nam neće biti prvi put. Ustali smo u prvoj Povorci ponosa u potpuno homofobnoj državi, okruženi hordama siledžija. Ustajali smo protiv nepravednih zakona, protiv transfobnih ministara, homofobnih zastupnika, lažljivih novinarki, uličnih nasilnika. Ustale smo i ostale. Ustali smo i ostali. Svaki put, svake godine i tako će biti zauvijek”, stoji u proglasu.




Sudionike parade dočekao muškarac s Biblijom: Imao je poruku za sve, a okružila ga policija

Stigao i Tomašević

LGBTIQ zajednica je predstavljena kao najveća, društveno najvidljivija, politički najutjecajnija i kulturno najaktivnija manjina u Hrvatskoj, sa zahtjevima za LGBT centar i queer novine. “A nemamo ni novine ni kulturni centar. Ostajemo glasni_e i ujedinjeni_e dok ne budemo imali ono što zaslužujemo: LGBT centar i kvir novine”, istaknuli su svoje zahtjeve u proglasu.




Povorku su, među brojnim građanima, došli podržati i neki političari od centra prema lijevo kao i predstavnici gradske vlasti, koja je suorganizator Pridea, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Skupom su dominirale simbolične dugine boje, istaknute i na odjevnim predmetima – sudionici su ih nosili na torbicama, ukrasima oko vrata, ali ima i onih koji su se ogrnuli duginim zastavama. Zabavni dio Zagreb Pridea 2024. traje u subotu do 24 sata.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.