Foto: Gulliver Image

Preminuo velikan koji je bio ministar vanjskih poslova za vrijeme raspada Jugoslavije

Autor: B. D.

Roland Dumas, koji je obnašao dužnost francuskog ministra vanjskih poslova u vrijeme raspada Jugoslavije, preminuo je u dobi od 101 godine, prenosi agencija AFP.

Dumas se kao ministar vanjskih poslova jedne od najmoćnijih europskih zemalja angažirao oko rješavanja međunarodnih kriza, uključujući i onu koju je izazvao raspad Jugoslavije i velikosrpska agresija. Ostalo je zapamćeno da je pohvalio rezoluciju UN-a koja osuđuje kršenja međunarodnog zakona i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Nakon obnašanja uloge ministra vanjskih poslova Dumas je predsjedavao Ustavnim vijećem Francuske od 1995. do 2000. godine. Bio je poznat kao izuzetno odan suradnik predsjednika Françoisa Mitterranda, vješt pregovarač, esteta i zavodnik. Međutim, njegova karijera je narušena zbog skandala povezanog s tvrtkom Elf. Optužen je da je pogodovao pri zapošljavanju svoje ljubavnice u naftnoj tvrtki, što je rezultiralo njegovom ostavkom s pozicije predsjednika Ustavnog vijeća.

‘Poput lika iz romana’

“Dumas je ostavio trag u povijesti Pete republike”, rekao je aktualni ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti. Bivši Mitterrandov savjetnik Jacques Attali, istaknuo je da je Dumas izrazito radio na odnosima Francuske i Njemačke jer je svjedočio kako mu nacist ubija oca.

Macron je u velikoj panici: Ovo je francuski dvojac s desnice zbog kojeg si ljevičari čupaju kosu




“Bio je poput lika iz nekog romana. Bio je sposoban odvjetnik, talentiran i samozatajan. Poznanstvo s njim donijelo vam je mnoštvo znanja”, rekao je odvjetnik Marcel Ceccaldi, Dumasov poslovni partner.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.