Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

PREMIJER O RASTU BROJA ZARAŽENIH: ‘Ovo je signal da možemo gledati scenarij kao u zapadnoj Europi, eksploziju omikrona’

Autor: Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade, posljednjoj u 2021. godini, govorio o rastu broja zaraženih koronavirusom.

“Što se tiče pandemije, želim upozoriti na par činjenica. Danas vidimo rast broja zaraženih. To je signal da možemo gledati scenarij kao u zemljama Zapadne Europe, eksplozija omikrona koji se munjevito širi. Zato smo ovaj tjedan imali Znanstveni savjet, moramo biti spremni za funkcionalnost zdravstvenog sustava. Omikron je mnogo zarazniji od prethodnih varijanti, jako je važno nastaviti ključni element- cijepljenje. Punih godinu dana ponavljam da se treba cijepiti – cijepite se. Država je za sve osigurala dovoljno cjepiva, s te strane smo napravili maksimalan napor. Cjepivo čeka na svakog građana, bilo bi dobro da odluče što prije. Apeliram na sve da u vrijeme novogodišnjih proslava budemo što discipliniraniji”, rekao je premijer.

I ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o epidemiji.

“Broj pozitivnih naglo raste u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tamo je i razina procijepljenosti najniža. Bilježimo postepeno smanjenje broja hospitaliziranih, no bolnice su u stalnoj pripravnosti za novu prilagodbu kapaciteta. Sukladno preporukama epidemiologa, docjepljivanje je od osnovne važnosti i može umanjiti posljedice petog vala uzrokovanog omikronom. Imamo dokazanih 24 slučajeva omikrona. Na tragu novog upozorenja, preporučamo docjepljivanje, vjerojatno je da će svi građani prije ili kasnije doći u kontakt s novom varijantom. Bitno je da svi ostanu odgovorni, kao što WHO ukazuje, ključno je cjepivo plus pridržavanje mjera”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Stožer je produžio važeće mjere na mjesec dana, s time da se one mogu i mijenjati, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Pozivam građane da u narednim danima zadrže oprez i sve lokalne Stožere da poduzmu optimalne mjere u sprječavanju širenja infekcije u svojim sredinama”.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.