Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Prema Hrvatskoj grabi novi toplinski val i opet nosi neugodnu pojavu: ‘Imat će žućkasti sjaj’

Autor: B.T.

DHMZ za petak prognozira pretežno sunčano, poslijepodne vrlo toplo, ponegdje i vruće vrijeme. Ujutro će u unutrašnjosti mjestimice biti magle, dok će vjetar na kopnu biti većinom slab, popodne ponegdje do umjeren južni i jugoistočni. Uz obalu ujutro burin, zatim umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32 °C.

Kako navodi meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak, pod utjecajem visokog tlaka stacionarne anticiklone nad Sredozemnim morem i južnom Europom prevladava vedro stabilno i suho vrijeme.

“Ciklonalni poremećaji s Atlantika premještaju se nad sjevernom i srednjom Europom sjevernije od Alpa. Nad zapadno Sredozemlje i Pirinejski poluotok jugozapadni vjetrovi donose topao zrak sa sjeverozapada Afrike koji će se idućih tjedan dana premještati preko Sredozemlja prema istoku. Vrhunac novog toplinskog vala s temperaturama do 38 stupnjeva u našim krajevima bit će krajem idućeg tjedna”, navodi Lipovšćak.

Nakon nevremena koje je poharalo Hrvatsku, šef DHMZ-a priznaje: ‘Jedna pojava je i nas zatekla’

Na Jadranu u noći iznad 20 stupnjeva

Meteorolog navodi kako se u subotu očekuje nastavak sunčanog i stabilnog vremena, dok će u kotlinama unutrašnjosti ujutro biti moguća kratkotrajna magla uz jutarnje temperature zraka od 10 do 15 stupnjeva. Na Jadranu se, pak, očekuje topla noć s temperaturom oko i iznad 20 stupnjeva Celzijevih, dok će se najviše dnevne temperature zraka kretati od 28 do 34 stupnja.

Krunoslav Mikec, meteorolog DHMZ-a za HRT navodi kako će mjestimice u nedjelju i ponedjeljak te prema sredini tjedna biti povećana vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom. No, njih u te dane može biti samo ponegdje na sjevernom Jadranu.




“Nedjelja sunčana uz prolazno naoblačenje u sjeverozapadnim krajevima i unutrašnjosti. Temperature zraka u daljnjem porastu tako da će jutarnje temperature u unutrašnjosti biti od 13 do 18, a na Jadranu iznad i oko 21 stupnjeva – po meteorološkoj nomenklaturi kad je minimalna temperatura viša od 20 stupnjeva to je dan s toplom noći. Poslijepodnevne temperature zraka od 28 do 34 stupnja, po meteorološkoj nomenklaturi dan s maksimalnom temperaturom višom od 30 stupnjeva je vruć, dan a s maksimumom od 25 do 30 stupnjeva topao dan”, navodi meteorolog Lipovšćak i zaključuje kako će idući tjedan temperature biti u porastu pa će do kraja tjedna ponovo doseći vrijednosti i do 38 stupnjeva.

Ilustracija

Nebo će opet imati žućkasti sjaj

“Topao afrički zrak koji struji nad naše krajeve donijet će ponovo manje količine pijeska te će nebo ponovo sjajiti žućkastim sjajem”, navodi Lipovšćak.




Autor:B.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.