Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Pred nama je sunčani i vrući vikend, ići će i preko 35°C: U ponedjeljak već velike promjene

Autor: F.F

Sunčano i vruće vrijeme, uz sparne uvjete, dominirat će tijekom vikenda, s temperaturama koje će u nedjelju na kopnu ponegdje premašiti 35 stupnjeva. No, već u ponedjeljak dolazi promjena – pljuskovi će donijeti osvježenje, prvo na sjeverozapadu, izvještava HRT.

U središnjem dijelu tjedna očekuje se promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme s povremenom kišom, a temperature će biti niže od uobičajenih za početak srpnja. Stabilizacija vremena mogla bi se očekivati od četvrtka s porastom tlaka zraka.

Na Jadranu će vrijeme biti promjenjivo, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, osobito u utorak i srijedu, dok će na sjevernom dijelu kiša stići već u ponedjeljak popodne. Dotad će prevladavati pretežno vedro i vruće vrijeme. Mijenjat će se maestral i umjereno jugo. Mnogi će potražiti osvježenje u moru čija je temperatura oko 25 stupnjeva.

Foto: DHMZ

Promjenjivo vrijeme

U subotu će tlak zraka blago porasti, a topli i suhi zrak s juga dodatno će stabilizirati atmosferu i povećati temperature. Na istoku Hrvatske prevladavat će sunčano i vruće vrijeme. Uz rijeke se može očekivati kratkotrajna jutarnja magla, osobito u Posavini. Popodne su mogući lokalni razvoj oblaka iznad gorja na zapadu. Vjetar će biti slab.

U središnjim predjelima, uz rijetke oblake, jutarnja temperatura će brzo rasti od 20-ak stupnjeva do najviših dnevnih između 30 i 33. Vjetar će veći dio dana izostati, a na sjeveru će kasno popodne puhati umjeren jugoistočni vjetar.

U kotlinama gorskih krajeva jutarnja magla će smanjivati vidljivost. Danju će prevladavati sunčano i suho vrijeme. Vjetar će biti uglavnom slab, kao i na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu. More će biti mirno, a prema otvorenom moru uz popodnevni sjeverozapadnjak umjereno valovito. Najviša temperatura će biti između 28 i 32 stupnja.

Mali Vakula najavio dramatične promjene: ‘Atmosfera će se užariti, a onda slijedi šok sa sjevera’




Nove kiše

U Dalmaciji će prevladavati vedro vrijeme, uz obalu će od jutra biti toplo, a danju vruće, osobito u unutrašnjosti. Najviša dnevna temperatura će se kretati između 30 i 34 stupnja. Osvježenje će pružati popodnevni vjetar s mora, umjeren sjeverozapadni, zapadni i jugozapadni vjetar, a ujutro ponegdje i slaba bura. More će biti oko 25 stupnjeva.

Na krajnjem jugu Hrvatske bit će pretežno vedro. Najniže temperature na obali i otocima rijetko će pasti ispod 23 stupnja. Danju bi mogle porasti mjestimice i do 34 stupnja, što je za kraj lipnja iznadprosječno toplo.




Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Nakon sunčane i vruće nedjelje, u ponedjeljak će kopnene predjele zahvatiti promjena vremena s pljuskovima, grmljavinom i osjetnim padom temperature, prvo na sjeveru i zapadu. U utorak će biti još svježije i oblačnije te i dalje nestabilno s povremenom kišom i pljuskovima. Puhat će umjeren sjeverni ili sjeveroistočni vjetar.

U Dalmaciji će veći dio ponedjeljka biti sunčano i vruće, dok se na sjeveru poslijepodne očekuju lokalni pljuskovi. Kiša i pljuskovi će prema utorku biti sve učestaliji i izraženiji, osobito u Dalmaciji. Vjetar će biti pretežno umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, dok će u nedjelju povremeno puhati jugo. Ova promjena vremena mogla bi pokvariti raspoloženje mnogima, prenosi HRT.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.