Foto: Guliver Image

Povijesna promjena u Njemačkoj, imigranti jedva dočekali: Nikad lakše do državljanstva

Autor: V.S

Velike vijesti stižu iz Njemačke. Prema novoj reformi koja je već naišla na brojne kritike u ovoj se zemlji mijenjaju pravila za stjecanje državljanstva, a cilj joj je bolja integracija i prepoznavanje imigranata.

Dakle, sada će dobivanje njemačkog državljanstva biti znatno lakše te više neće biti “ekskluziva”, a njemačka vlada lijevog centra nada se da će ovim putem povećati broj državljana, jer je Njemačka trenutno ispod prosjeka Europske unije.

DW piše kako u ovoj zemlji trenutačno 14 posto stanovništva nema njemačko državljanstvo jer su prijašnji zakoni bili strogi. Primjerice, stranci su mogli podnijeti zahtjev za državljanstvo naturalizacijom tek nakon osam godina boravka u Njemačkoj, a pritom su se morali odreći prethodnog državljanstva. Sada se pak na njemačko državljanstvo čeka “samo” pet godina.

Foto: Unsplash

Nekima će ipak put biti blokiran

Osim toga, po novom Zakonu stranci se više neće morati odreći svog matičnog državljanstva kada odluče preuzeti njemačko državljanstvo, što se prvenstveno odnosilo na građane EU-a, a Nijemci koji žele postati državljani druge zemlje više ne trebaju posebnu dozvolu njemačkih vlasti. Reformu su uveli socijaldemokrati (SPD) u siječnju, no nije prošlo bez kritika. Glavni oporbeni blok desnog centra strahuje da će se ovim potezima “pojeftiniti njemačko državljanstvo”. Osobe koje su se istaknule tijekom života u Njemačkoj moći će podnijeti zahtjev za naturalizaciju tek tri godine nakon dolaska u zemlju, piše DW.

“Konačno, naš zakon je pravedan prema raznolikom društvu. Konačno, prepoznajemo životne priče i postignuća mnogih koji su nam se davno doselili i pomogli nam da napredujemo. Poruka je jasna, vi pripadate Njemačkoj”, rekla je nedavno njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. Iako se nova pravila u načelu odnose na sve, podnositelji zahtjeva za naturalizaciju i dalje će morati dokazati da se mogu sami uzdržavati prije dobivanja njemačkog državljanstva.

No, neće svi moći tako lako do njemačkog državljanstva. Nova reforma među podnositeljima zahtjeva isključuje svakoga za koga je dokazano da je u prošlosti počinio antisemitska, rasistička ili druga nehumana djela. Njemačku putovnicu ne mogu dobiti ni oni koji odbijaju ravnopravnost između muškaraca i žena i ljudi koji žive u poligamnim zajednicama. U upitniku za njemačko državljanstvo kandidati se moraju obvezati da će zaštititi život Židova u zemlji.

Gastarbajter se vratio i otkrio neugodnu istinu o Njemačkoj: ‘Gore je nego ovdje’




 




 

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.