Foto: CROPIX

Pošast na ulicama Zadra: Kod kvartovskog dućana uhvatili jednu od najopasnijih životinja u Europi

Autor: I.J.

U nedjelju je na zadarskom predjelu Bili brig uhvaćena najopasnija europska otrovnica. Prolaznici su poskoka vidjeli kod kvartovske trgovine nakon čega je uhvaćen uz pomoć lokalnog ‘lovca na zmije‘. Zabrinute zadarske majke proširile su vijest na društvenim mrežama.

“Kod Studenca viđen poskok. Pozvan je čovik koji se bavi zmijama pa je isti uhvaćen”, “Sad vidim komentar od jedne mame tu, da je još jedna zmija viđena kod Studenca… Upozorite dicu i pripazite na sebe i pse u šetnji”, poručile su mame.

Ako je sudeći po objavama na društvenim mrežama, sve je više građana koji su doživjeli blizak susret sa zmijom otrovnicom.

CROPIX

Opasan za ljude

Poskok je najpoznatija i najotrovnija zmija u Hrvatskoj. Može se prepoznati po karakterističnoj rožnatosti na vrhu glave, koja izgleda poput malog roga. Ova zmija može narasti do 90 centimetara duljine, a boja joj varira od sivkaste do smeđe s tamnim cik-cak uzorkom na leđima.

Široko je rasprostranjen u Hrvatskoj, posebice u krševitim i brdskim predjelima, ali se može naći i u nizinama. Najčešće obitava u suhim, kamenitim područjima s puno sunčanih mjesta, kao što su kamenjari, suhozidi, makija i šume.

Što napraviti do dolaska Hitne ako vas ugrize zmija? ‘Odmah skinite prstenje i satove’




Otrov poskoka je vrlo potentan i može biti opasan za ljude, posebno za djecu, starije osobe i osobe slabijeg zdravlja. Ugriz poskoka može uzrokovati lokaliziranu bol, oticanje, crvenilo, a u težim slučajevima i sistemske simptome poput vrtoglavice, mučnine, povraćanja, pa čak i šoka.

Ako dođe do ugriza, vrlo je važno što prije potražiti medicinsku pomoć. Prva pomoć uključuje smirivanje osobe, imobilizaciju ugrizenog dijela tijela i izbjegavanje bilo kakvih pokreta koji bi mogli ubrzati širenje otrova. U zdravstvenim ustanovama često se primjenjuje protuotrov i simptomatska terapija.




 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.