Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX

Pomalo zaboravljena ministrica stupa na veliku scenu: HDZ skovao veliki plan za Natašu

Autor: Iva Međugorac

Unatoč tome što je poziciju ministrice regionalnog razvoja i fondova EU napustila poprilično burno iskazujući nezadovoljstvo tom odlukom premijera Andreja Plenkovića mlada HDZ-ovka Nataša Tramišak sudjelovala je i na nedavno održanim parlamentarnim izborima. Shodno tome i u ovom sazivu Sabora Tramišak će ondje braniti boje svojega HDZ-a i to navodno ponajviše zahvaljujući tome što je premijer Plenković njenom prijatelju Ivanu Anušiću dao odriješene ruke kod formiranja liste za četvrtu izbornu jedinicu.

Još jednim ulaskom u Hrvatski sabor Tramišak je neizravno dala do znanja da su ona i Plenković uspjeli izgladiti sukobe te da unutar stranke neće raditi nikakve probleme kao što se to nagađalo onda kada je na konferenciji za medije od premijera tražila objašnjenje za svoju smjenu.

Malo je vjerojatno da će i na unutarstranačkim izborima bilo tko stvarati probleme Plenkoviću, štoviše, po stranačkim kuloarima spekulira se da na tim izborima aktualni predsjednik HDZ-a neće niti imati protukandidata.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Veliki planovi za Natašu Tramišak

Iz toga nije teško izvesti zaključak da će Anušić do daljnjeg ostati na poziciji ministra obrane što u vladajućim redovima otvara pitanje početka pripreme za lokalne izbore, koji se doduše održavaju tek iduće godine. Unatoč tome za HDZ je važno da zadrže vlast u Osječko-baranjskoj županiji kojom trenutno kao Anušićev zamjenik rukovodi Mato Lukić.

U stranci međutim smatraju da Lukić nije dovoljno prepoznatljiv te da bi bilo dobro da se u utrku za zadržavanje vlasti u ovoj županiji upusti upravo bivša ministrica Tramišak kojoj ambicija po tom pitanju navodno ne nedostaje.

”Ona je preko Anušića i njegove liste uspjela ući u Sabor, a to je pokazatelj toga da ne namjerava okončati svoju političku karijeru. Aktivna je na društvenim mrežama, u Slavoniji je prepoznatljiva, a korisno je i to što je građani u Slavoniji percipiraju kao političarku iza koje stoji Anušić”, kaže naš sugovornik iz HDZ-a te napominje da se u Slavoniji stječe dojam da je Tramišak ionako već u svojevrsnoj kampanji te da bi s njome vladajuća stranka mogla dobiti prvu županicu na čelu ove slavonske županije.

Kako tvrde upućeni Anušić je taj plan navodno već skovao i dogovorio s premijerom Plenkovićem, s kojim je nekoć najmlađa ministrica iz njegove Vlade imala buran odnos.




Foto: Ranko Suvar / CROPIX

I Malenica u niskom startu

Skladan odnos s premijerom Plenkovićem imao je zato donedavni ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji je u novoj Vladi koju je HDZ sklopio s Domovinskim pokretom ostao bez svoje pozicije. Umjesto Malenice poziciju ministra pravosuđa preuzeo je varaždinski HDZ-ovac Damir Habijan koji uživa veliko premijerovo povjerenje.

Unatoč tome što Malenica više nije član njegove Vlade premijer Plenković s njim je ostao u skladnom odnosu, a on za sada ostaje na poziciji jednoga od važnijih HDZ-ovih zastupnika u njihovom saborskom klubu. No, to ne bi trebao biti kraj njegovih političkih ambicija jer i s Malenicom Plenković računa na duge staze pa se i njega u HDZ-ovim redovima spominje kao stranačkog kandidata na lokalnim izborima, na kojima bi HDZ-ove boje trebao braniti u Šibensko-kninskoj županiji u kojoj je Plenkovićeva stranka na prošlim lokalnim izborima doživjela povijesni debakl.

Dvije kuće, građevinska zemljišta, poslovni prostori: Ona je jedna od najmoćnijih HDZ-ovki




Naime, kao što je poznato dugogodišnju HDZ-ovu vladavinu u ovoj županiji prekinuo je nezavisni Marko Jelić odnoseći pobjedu nad bivšim županom iz HDZ-ovih redova Gordanom Paukom. Od tada se šibenska organizacija vladajuće stranke nije do kraja oporavila, a Plenkoviću je u interesu da na idućim izborima vrati vladajuću poziciju u toj županiji što bi mu s Malenicom moglo poći za rukom s obzirom na to da je na parlamentarnim izborima kao nositelj liste u 9.izbornoj jedinici postigao solidan rezultat. Takvo nešto za aktualnog župana Jelića ne može se reći, štoviše, njegova stranka AP smatra se jednim od najvećih gubitnika parlamentarnih izbora pa i dio HDZ-ovaca u tom njegovom neuspjehu vidi priliku koju stranka na lokalnim izborima ne bi smjela propustiti.

Kandidatura pa i pobjeda na izborima za Šibensko-kninskog župana išla bi u prilog i Malenici, koji bi na taj način karijeru mogao nastaviti u svojem kraju, te bi na taj način bio bliže supruzi i svojoj obitelji, što mu je posebno važno s obzirom na to da je nedavno po treći put postao otac. I Plenkoviću su lokalni izbori posebno važni jer su oni po njega posljednja prilika za realizaciju dugo najavljivanog plana o pomlađivanju HDZ-a pa se stoga uz Malenicu i Tramišak naredne godine iz HDZ-ovih redova na lokalnim izborima očekuje još iznenađenja, i novih, mladih lica s kojima će premijer Plenković okrenuti novu stranicu u upravljaju svojom strankom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.