Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Policija otkrila kako je došlo do požara na Jakuševcu: Ovakvo objašnjenje još nismo čuli

Autor: M.D.

Zagrebačka policija završila je očevid zbog požara koji je izbio u četvrtak u gluho doba noći na platou pored odlagališta otpada na Jakuševcu. Podsjetimo, vatrogasci su dobili dojavu o požaru u 2:10 da bi vatra bila lokalizirana nakon nešto više od sat vremena. Gorio je ondje odloženi glomazni otpad.

“Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je požar najvjerojatnije izbio uslijed samozapaljenja odloženog otpada”, kratko su poručili iz Policijske uprave zagrebačke tijekom današnjeg dana, pritom ne objasnivši kako je moglo doći do toga da se otpad sam od sebe zapali usred noći.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, priopćili su kako njihove mjerne postaje nisu izmjerile nedopuštene količine opasnih spojeva u zraku, iako su upozorili da bi moglo biti čestica zapaljenih tvari koje je vjetar raspuhao.

Foto: Facebook/Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec

Požar na čekanju

Zanimljivo, isti su nalaz dali i za požar postrojenja za reciklažu u Zaprešiću koji je izbio prije tjedan i pol dana. Vatrogasci su se s tim požarom borili gotovo cijeli dan i u puno većem broju, a oblak zapaljenog materijala natkrio je dio Hrvatskog zagorja i zapad Zagreba. Doduše, treba reći kako policija još uvijek istražuje taj požar.

Nerješiva enigma za policiju: Danima traže uzrok požara u Zaprešiću, a noćas je opet buknulo

“Tijekom očevida, koji je trajao više dana, izuzet je veliki broj raznih tragova čije će vještačenje provoditi vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u nastavku kriminalističkog istraživanja. Također se izuzima dokumentacija koja će također biti dostavljena u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’. S ciljem utvrđivanja uzroka požara nastavlja se vještačenje i kriminalističko istraživanje”, priopćili su iz PU zagrebačke.




Doduše, iz CIOS Grupe, koja je vlasnik postrojenja, bili su nešto konkretniji. “Otvoreni plamen, na što upućuju preliminarna izvješća, pojavio se u plastičnom, odnosno ambalažnom otpadu koji se od komunalnih društava i građana prikuplja kroz javnu uslugu putem modela žutih vrećica, odnosno spremnika za plastiku. Iz tog se sadržaja, zbog karakteristika i gorivosti samog materijala, vrlo brzo proširio na ostatak proizvodne hale i u cijelosti zahvatio novo, najsuvremenije postrojenje za automatsko sortiranje otpada”, priopćili su tada iz CIOS-a.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.