Foto: Ranko Suvar / CROPIX/ILUSTRACIJA

Policija ima akciju i posebno će nadzirati četiri stvari: Vozači oprez

Autor: N.K

Zbog očekivanog povećanja prometa prema moru ovog vikenda, policija je uputila upozorenja i savjete vozačima. Prenosimo priopćenje MUP-a u nastavku teksta

“Ovoga vikenda, zbog dolaska velikog broja stranih turista u Hrvatsku, odlaska naših građana na godišnje odmore, te povećanog tranzita vozila, očekujemo prometne gužve na cestama koje vode prema moru. Povećan intenzitet prometa dovodi i do većeg broja prometnih nesreća i stradavanja.

Dosadašnji tijek 2024. godine obilježile su nesreće na mopedima i motociklima, te je do danas smrtno stradalo 37 motorista, u odnosu na njih 24 u istom razdoblju prošle godine, što je povećanje za 54,2 posto. Statistički podaci pokazuju značajan porast, a gotovo svaka treća smrtno stradala osoba u prometnim nesrećama bila je na mopedu ili motociklu.

Većina prometnih nesreća događa se zbog ljudske pogreške i grubog kršenja prometnih propisa, stoga će Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetiti sigurnosti cestovnog prometa i njegovoj protočnosti”, započeli su u priopćenju.

Foto: Damir Krajac / CROPIX, Ilustracija

Preventivno-represivne aktivnosti policije

“Policija će provoditi aktivnosti na važnijim cestovnim pravcima prema moru i prilazima turističkim središtima, s posebnom pažnjom na autocestama i važnijim državnim cestama. Uključit će maksimalan broj policijskih službenika, a njihova organizacija rada planirat će se kako bi se osigurala vidljiva prisutnost na prometnicama. Policajci će biti raspoređeni na ugrožene prometne pravce s najvećim prometom.

U funkciju će se staviti svi dostupni uređaji za nadzor prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje alkoholiziranosti, testeri za droge).

Policija će posebnu pažnju posvetiti vozačima koji krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s teškim posljedicama, tj. prekršajima iz skupine “četiri glavne ubojice u prometu” – vožnja pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, te prekršaji motociklista”.




Savjeti za vozače automobila

“Kako bi se osigurala protočnost prometa, na opterećenim dionicama cesta (ulazi i izlazi s autocesta, prometni čvorovi, prilazi turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, zračnim lukama i sl.), uspostavit će se i fizičko upravljanje prometom.

Policijski službenici će obavljati neposredni nadzor prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizaciju upravljanja prometom, koristeći i helikopter.

Prije polaska na godišnji odmor provjerite ispravnost vozila (signalizaciju, razinu ulja, stanje guma, tlak u gumama, rashladnu tekućinu, tekućinu za pranje stakala, stanje metlica brisača, opremu i dr.).




Informirajte se o vremenskim prilikama i stanju na cestama. Putujte odmorni i izbjegavajte polazak nakon radnog vremena te u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak popodne, subota ujutro, nedjelja poslijepodne).

Ne konzumirajte alkohol prije i tijekom vožnje. Koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima. Osigurajte adekvatan smještaj djece, koristite zaštitnu kacigu. Prilagodite brzinu uvjetima na cesti, budite oprezni kod prvih kiša nakon suhog razdoblja.

Poštujte ograničenja brzine i promjenjivu prometnu signalizaciju na autocestama. Na autocesti vozite desnom trakom, koristite lijevu samo za pretjecanje. Ne zaustavljajte se na autocesti osim na označenim površinama. Ne pretječite na traci za zaustavljanje vozila u nuždi. Držite razmak i ne žurite vozilima ispred vas”, stoji u priopćenju.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Savjeti za vozače motocikala i mopeda

“Prije vožnje očistite vizir i stavite zaštitnu kacigu. Koristite dodatnu zaštitnu opremu (jaknu, hlače, štitnike, čizme i rukavice). Nosite svjetliju odjeću s reflektirajućim detaljima. Poštujte brzinska ograničenja i prilagodite brzinu uvjetima na cesti. Provjerite tlak u gumama i uključite svjetla. Ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga. Vozite u slijedu jedan iza drugoga i držite sredinu prometnog traka, osim u slučaju kolnika s jednom trakom za promet u jednom smjeru.

Zbog očekivanog povećanja prometa i stvaranja gužvi, pozivamo vozače na poštivanje prometnih propisa, međusobno strpljenje i toleranciju kako bi vikend prošao sa što manje stradalih na cestama. Želimo vam sigurno putovanje i ugodan odmor”, stoji u priopćenju policije.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.