Foto: Marin Franov / CROPIX

Okrivljeni policajac priznaje da je ubio Mihaelu: Tvrdi da je bilo iz nehaja

Autor: M.P.

Na osječkom Županijskom sudu počeo je suđenje osječkom policajcu Marku Smažilu koji je osumnjičen za ubojstvo 21-godišnje studentice Mihaele Berak, u rujnu prošle godine. Smažil je u sudnicu doveden vezanih ruku i nogu, a tamo nije bilo niti njegovih roditelja, niti roditelja ubijene djevojke.

Obrana osječkog policajca izvijestila je da okrivljenik priznaje krivnju, ali ne za kazneno djelo iz optužnice, već za prouzročenje smrti iz nehaja, u kojem nije bilo namjere. Smažilov odvjetnik Dražen Srb izjavio je nakon ročišta da su danas ispitana četiri svjedoka, a tužiteljstvo je za slijedeće rasprave u rujnu predložilo ispitivanje dodatnih svjedoka.

Na zahtjev tužiteljstva javnost je isključena iz postupka i prije čitanja optužnice, s čim se usuglasila i obrana. Zamjenica osječkog županijskog državnog odvjetnika Jasmina Bošnjak prijedlog je objasnila argumentom da će se tijekom suđenja ispitivati detalji osobnog života žrtve te da bi se javnost trebala isključiti radi zaštite osobnog života i dostojanstva ubijene Mihaele. Optužnica tereti policajca da je je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u svom stanu u Osijeku, u nakani da usmrti 21-godišnju žrtvu, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke “HS-9” ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i tako joj zadao prostrjelnu ozljedu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, zbog čega je Mihaela Berak umrla na mjestu zločina.

Foto: Marin Franov / CROPIX

Na ispitivanju je Smažil negirao ubojstvo

Policija je Smažila prvo teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem. No, osječko županijsko tužiteljstvo je nakon ispitivanja osumnjičenika to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora.

Tijekom ispitivanja u policiji i Državnom odvjetništvu optuženi Smažil negirao je počinjenje kaznenoga djela, navodeći da nije imao namjeru ubiti Mihaelu, već da je do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem.

Foto: Marin Franov / CROPIX

Tužiteljstvo je takvu obranu okrivljenika ocijenilo nelogičnom, neuvjerljivom te u suprotnosti s ostalim prikupljenim dokazima te ga osumnjičilo i optužilo za ubojstvo. Rješenjem načelnika PU osječko-baranjske policajac Smažil je udaljen iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Neutješni roditelji djevojke koju je ubio policajac: ‘Nikad nam sućut nisu izjavili’







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.