Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pojavila se informacija da se HDZ sprema na najgore: ‘To bi bilo nezamislivo’

Autor: E.P.

Uskrs je prošao, a kampanja za parlamentarne izbore je i službeno počela. Iako će predstavnici najrelevantnijih stranaka reći kako su oni u kampanji stalno u vidu onoga što rade i kako djeluju, konkretna kampanja počela je ili se promijenila najavom predsjednika Zorana Milanovića da želi postati premijer te će na neki način sudjelovati u izborima.

Promijenila je ta najava puno toga, prema upućenima i analitičarima je SDP i lijeva koalicija uskrsnula iz mrtvih, a u HDZ-u su preko noći morali smišljati novu strategiju i promišljati što će nakon izborne noći kad krenu pregovori oko sklapanja nove većine. Kako smo saznali iz stranke, to ih je uvelike iznenadilo, a ništa manje iznenađen nije bio niti premijer i šef stranke Andrej Plenković kojem se Milanović postavljao kao jedini stvarni oponent i oporba u mandatu.

No, nakon što se prašina spustila i nakon što je prvotni šok prema anketama uzrokovao godinama neviđeno približavanje SDP-a HDZ-u, Plenković je uz najbliže suradnike usmjerio kampanju i postavio narativ u javnom prostoru. Milanovića u javnim nastupima uglavnom ignoriraju, odnosno barem tako prikazuju javnosti. Kampanja se svodi na papagajsko ponavljanje premijerovih rečenica kojima hvali poteze koje smatra uspjesima HDZ-a i partnera, a na Milanovića se odgovara tek ako novinari uspiju izvući kakav odgovor na predsjednikove oštre udarce.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Hvaljenje uspjesima

Bilo kako bilo, Plenković nastavlja po starom i u kampanji ponavlja da je njegova vlada odgovorna za uvođenje eura, izgradnju Pelješkog mosta, schengen, vojne zrakoplove, suočavanje s korona krizom, potresima i poremećajima zbog ratova u svijetu. No, sve to može pasti u deseti plan ako Milanovićev dolazak na scenu toliko poremeti odnose snaga i HDZ ne uspije skrojiti vladajuću većinu nakon izborne noći. Što bi u tom trenutku Andrej Plenković, politička figura koja je kao uglađeni euro birokrat prema mnogima izrastao u Sanadera novog doba, teško je i zamisliti. Kako bi najdugovječniji premijer podnio poraz na izborima i ima li uopće plan što ako se to dogodi, upitali smo nekoliko izvora i analitičara.

Izvor iz Vlade otkriva nam kako se razmišlja da premijer predvodi listu za EU izbore, a oni će se održati u drugom vikendu u mjesecu lipnju. “S obzirom da je Milanović rekao da će ići na europarlamentarne izbore, ne bi bilo čudno da ide i premijer i da pokaže da može. Ako ne uspije sastaviti vladu, a u prva dva tjedna se može sve napraviti, onda bi mogao biti okrenuti se ka europskoj kandidaturi. Ako se složi vlada u kratkom periodu, ostaje premijer. No, premijer bi trebao biti siguran da negdje ima poziciju jer nezamislivo bi bilo u potpunosti izgubiti takvog lidera”, smatra naš izvor iz vlade.

Plenković protiv europskih tužitelja ide do kraja, a stručnjaci izdvajaju ključan detalj




HDZ-ovci strahuju

Politički analitičar i komentator Karlo Jurak smatra kako Plenković zasigurno ima asa u rukavu i svjestan je mogućnosti da možda ne uspije sastaviti novu vladu. “On pretpostavljam ima plan B, teško da misli da je u potpunosti neporaziv. Predugo je tu, istina je da HDZ ‘pojede’ svoje predsjednike, ali kad gledamo objektivo, Sanader je završio u zatoru, Kosor je bila prisilna predsjednica, Karamarko je bio priča za sebe. On je bio jedini HDZ-ov predsjednik koji je bio dobitnik izbora, a nije postao premijer. Istina je da HDZ zakapa svoje predsjednike, ali treba gledati kontekst trenutka i događanja. Mislim da je Plenković i te kako svjestan toga da bi mu se to moglo dogoditi u stranci, ali i da je svjestan konteksta vremena i trenutka”, smatra. Postoji li mogućnost da su europski izbori sljedeći korak i put? “Ima mogućnosti, ali ne znam koliko bi mu kao gubitniku na izborima odgovaralo otići na EU izbore. Najjednostavnije bi bilo pretpostaviti da je tako”, rekao je Jurak

Izvor iz HDZ-a smatra kako nije upitno da će Plenković složiti još jednu vladajuću većinu, ali priznaje kako se razmišlja i o po stranku negativnom raspletu izborne utakmice: “Ako Plenković slučajno ne postane premijer, bit će to veliki potres i za stranku, a pogotovo za njega i najbliže mu suradnike. Teško je uopće sad zamišljati o tom scenariju, ali znam da stranaki stratezi jako dobro o tome misle jer im je to posao. Što će biti s njim, teško je pogoditi, ali on je vrlo pametan i pragmatičan političar i čovjek koji je svjestan da svemu jednom dođe kraj. Vjerujem da neće nestati s političke scene ako kojim slučajem ne postane premijer. No, većini u stranci to nije želja, bio bi to ogroman udarac nakon skoro 10 godina stabilizacije i unutarstranačkih previranja da preko noći padne šef. Trebalo bi nam par godina da se konsolidiramo”, otkrio nam je izvor iz HDZ-a.

Foto: Guliver/AP/Olivier Matthys)

Dojam je sve

Politički analitičar i PR stručnjak Zoran Pucarić smatra kako je Plenković svjestan da ne smije ostaviti dojam u javnosti da uopće pomišlja o scenariju u kojem ne bi postao premijer po treći put u karijeri. “On nema opciju ostavljati dojam da dvoji u pobjedu. Pobjeda neće biti laka, ali i dalje su realni kandidati za relativne pobjednike HDZ i partneri. Hoće li imati dovoljno za koaliciju, ne znamo. Ne smije odavati dojam da sumnja u to. Jer ako si priušti taj luksuz, onda pokazuje ranjivost. Ali, sigurno će otići u Europu, ima dovoljno kontakata u Europskim pučanima (EPP) gdje je još uvijek manjak jakih kandidata koji se barem znaju prodavati da su takvi, on će znati  pronaći si neku poziciju”, smatra Pucarić.




Kako bi to Plenković kao osoba i karakter uopće podnio i bi li radio neke ‘probleme’ pri primopredaji ako izgubi vlast nakon toliko godina? “Njega ne bude u vladi kad dođe do eventualnog preuzimanja mandata, ili će se formalno rukovati i napraviti primopredaju i otići. Drugi su predavali vlast i to je tako. Možda ode u mirovinu, a da netko drugi nastavi vladati iz HDZ-a. Najbolji indikator rezultata će biti izlaznost na izborima”, zaključio je Pucarić.

Autor:E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.