Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Pogledajte koliku će Plenković imati plaću ako ode u Bruxelles: Možda zato želi napustiti Hrvatsku

Autor: Dnevno.hr

Ne prestaju šuškanja oko mogućeg odlaska predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u Bruxelles. Iako on sam tvrdi kako mu je namjera biti hrvatski premijer u 3. mandatu, što je danas objavio HDZ na Facebooku, a to je nedavno javno rekao i kolegama iz Europske pučke stranke, nije nemoguće da stvari brzo krenu drugačijim smjerom. Naime, Plenkovića se u zadnje vrijeme sve češće spominje kao jednog od favorita za predsjednika Europske komisije.

Tu poziciju drži Ursula von der Leyen, ali njezin drugi petogodišnji mandat nije sasvim siguran. O ovoj opciji strani mediji pišu već dva mjeseca, posebice Politico koji tvrdi da von der Leyen ima mlaku potporu svojih pučana pa i izgledi za preokrete rastu. Poljuljanu poziciju von der Leyen valja gledati i u kontekstu njezinih pogrešnih koraka, kao što je primjerice afera Pfizergate, a tu je i pitanje vladavine prava, što je tema koja se u EPP-u smatra točkom spora između von der Leyen i Europskog parlamenta, čiji su joj glasovi nužni za drugi mandat.

I njemački Bild je nedavno imao sličan tekst, a objavio je fotografiju ‘Von der Leyen na summitu EU u četvrtak s dva moguća konkurenta: hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom’, uz dodatak ‘obojica kažu da su izrazili interes’.

Plenković uoči izbora u tajnosti primio signal iz Europe: Mogao bi vrlo brzo napustiti Hrvatsku

Nositelj HDZ-ove liste za Europski parlament

Kako smo već pisali, upućeni tvrde da Plenković i sada među pučanima ima snažnu podršku te da ga vide kao budućeg mladog lidera europske politike koji ima iskustva i u nacionalnoj i u europskoj politici. Sve i da doista jest tako i da Plenković jest jedan od favorita za šefa EK, prije toga mora proći proces dogovora i usuglašavanja, što neće biti lako zbog njemačkog i francuskog utjecaja. No Plenkovićeva prednost možda je i to što mnogi von der Leyen više ne vide kao jakog lidera, dok bi mu nedostatak mogla biti upravo bliskost sa šeficom Komisije koja mu je tijekom aktualnog mandata više puta davala potporu osiguravajući za Hrvatsku rekordan iznos za Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Zadnji Plenkovićev komentar na mogući odlazak u Bruxelles i da je u užem krugu favorita za čelnu poziciju u Europskoj komisiji bio je: ‘Navodno. Ne bih se posebno osvrtao na to, toga je bilo svako malo kad su se birale europske dužnosti, ne vidim ništa posebno da bih bilo što u vezi toga komentirao’.




No, da bi uopće imao mogućnost sjesti u uglednu bruxellesku fotelju, njegovo ime moralo je biti na HDZ-ovoj listi za europske izbore, a to je riješeno jer je jučer upravo Plenković potvrdio da je upravo on nositelj liste HDZ-a za Europski parlament iako je odmah opovrgnuo tvrdnje oporbe da je to ‘bijeg u Bruxelles’. “To je pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku u Europi, da bude jača. Ja ću predvoditi listu kako bi dao podršku, da ostvarimo još jednu uvjerljivu pobjedu. Na broju dva će biti Dubravka Šuica, treći će biti Davor Stier. Na četvrtom mjestu je Karlo Ressler”, poručio je Plenković. HDZ će danas u Saboru službeno predati svoju listu.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Fini skok u plaći: S 3.262 na oko 27.000 eura

Upućeni navode da će Plenković imati jako dobre izglede za čelnu poziciju u Europskoj komisiji ako se ostvari nekoliko uvjeta, a preduvjet je naravno da Ursula von der Leyen ne dobije drugi mandat. Prvi uvjet je da novi šef Europske komisije mora biti iz redova EPP-a, drugi ako ne mora biti žena, zatim ako može biti iz neke nove države članice, ako mora imati iskustva i ako lideri iz država članica budu htjeli izabrati nekoga iz svojih redova.

Naravno da bi izbor čovjeka iz Hrvatske na poziciju šefa Europske komisije bio velik uspjeh za Lijepu našu, ali valja napomenuti i kako ova ugledna pozicija donosi i istu takvu plaću. Naime, Plenković danas, prema imovinskoj kartici, ima plaću od 3.262,83 eura, a plaća Ursule von der Leyen je oko 27.000 eura.




Plenković se oglasio oko suradnje s Domovincima: ‘Prije izbora je jedno, a poslije drugo’

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.