Foto: Screenshot/X

Pogledajte kako je Putin dočekao Orbana, Europa je bijesna: Cure prvi detalji sastanka

Autor: M.P.

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u Moskvu gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te tako potvrdio višednevne spekulacije oko svojih planova.

Do Orbanove posjete Rusiji dolazi nakon što je 2. srpnja iznenada došao u Kijev, gdje se sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Orban se nakon slijetanja na rusko tlo kratko oglasio na društvenoj mreži X.  “Mirovna misija se nastavlja. Druga postaja: Moskva”, poručio je Orban i time razbjesnio svoje europske kolege.

Cure detalji sastanka, tema je bila Ukrajina

Društvenim mrežama kruži video svečanog dočeka Orbana u Moskvi. Putin ga je pozdravio u Kremlju izrazivši mu dobrodošlicu “ne samo kao našem dugogodišnjem partneru, već i kao predsjedatelju” rotirajućeg predsjedništva EU-a, iako je nekoliko čelnika bloka naglasilo da nisu ovlastili mađarskog premijera da govori u njihovo ime.




Ruski predsjednik je rekao da će razgovarati o “svim nijansama situacije” u Ukrajini, pozivajući se na zahtjeve koje je iznio prošlog mjeseca, a koji uključuju predaju Kijeva četiri pokrajine Rusiji i obećanje da se nikada neće pridružiti NATO-u. Kijev je odbacio Putinove zahtjeve, rekavši da oni predstavljaju kapitulaciju i da će pozvati na daljnje napade.

“Polako nam ponestaje zemalja koje mogu razgovarati s obje strane u sukobu”, rekao je Orban. “Uskoro će Mađarska biti jedina zemlja u Europi koja može razgovarati sa svima. Želio bih iskoristiti ovu priliku da razgovaramo o nizu izazovnih pitanja i upoznamo vaš stav u pogledu problema važnih za Europu”, rekao je Orban.

Europski lideri su bijesni: ‘Orban sije pomutnju’

Orbanovo putovanje prvo je putovanje čelnika EU-a u Rusiju otkako je austrijski kancelar Karl Nehammer posjetio Moskvu u travnju 2022. u neuspješnom pokušaju da uvjeri Putina da prekine rat. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u petak da Orban nije u Moskvi kao predstavnik rotirajućeg predsjedništva EU-a, već kao mađarski premijer. Scholz je rekao da je stav EU jasan: “Osuđujemo ruski agresorski rat”.

Estonska premijerka Kaja Kallas osvrnula se Orbanov dolazak u Moskvu. “Orban u Moskvi ni na koji način ne zastupa EU ili stavove EU-a. On iskorištava mjesto predsjedavajućeg EU-a da posije pomutnju. EU je ujedinjena, jasno iza Ukrajine i protiv ruske agresije”, poručila je na X-u.

Na njegov posjet reagirala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Pomirenje neće zaustaviti Putina. Samo jedinstvo i odlučnost utrt će put sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini”, poručila je.

Orban ovaj susret nazvao ‘posebnim’

Na putu za Moskvu, Orban je priznao da ne predstavlja EU, nakon što je nekoliko drugih čelnika izrazilo užasnutost njegovim putovanjem. “Mađarska nema mandat za pregovore u ime Europske unije. Nikad se ne bih pretvarao. Ali mogu istražiti situaciju”, rekao je državnim medijima u petak, dodajući da će obavijestiti čelnike bloka ima li prostora za mirovne pregovore, za koje je priznao da su “još daleko”.

Kako javlja RIA, Putin će Orbana upoznati s detaljima prijedloga Moskve za mirno rješenje u Ukrajini, a očekuje i da će saznati detalje mađarskog plana. Orban je pak ovaj susret s Putinom nazvao posebnim.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Orban u Moskvi “ni u kojem obliku ne predstavlja EU.” Finski premijer Petteri Orpo opisao je vijest o posjetu kao uznemirujuću. “Njegov posjet bi pokazao nepoštivanje dužnosti predsjedavajućeg i potkopao interese Europske unije”, napisao je jučer.

Orban šokirao Europu novim potezom: Posjet Putinu obavijen velom tajne

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.