Foto: GeoSphere Austria/Istramet

Pogledajte kako je Hrvatsku preplavio pustinjski pijesak: Evo dokad nećemo vidjeti plavo nebo

Autor: M.P.

Kao što je već jučer najavljeno, u Hrvatsku je stigla ogromna količina saharskog pijeska, što se lako može vidjeti i pogledom u nebo. Naime, ne vidi se plavetnilo, već je ono mutno, a ponegdje i žućkaste nijanse.

GeoSphere Austria objavio je animaciju dolaska saharskog pijeska koji je preplavio Hrvatsku.

“Pogledajte ovu fascinantnu animaciju koju je napravio GeoSphere Austria. Nećemo se mi nagledati nebeskog plavetnila do prolaska prve žešće fronte”, piše Istramet koji je video objavio na Facebooku.

Saharski pijesak preplavio Hrvatsku

Podsjetimo, snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka uzrokovali su “zarobljavanje” sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi. Riječ je u uobičajenoj situaciji na prednjoj stranici ciklone koja se sada nalazi na Pirenejskom poluotoku, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti daleko veća od uobičajenih vrijednosti.

Na saharski pijesak upozorio je i DHMZ. “Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimkama”, istaknuli su.

Prema prognozama grčkog SKIRON-a, sve do početka idućeg tjedna atmosfera će biti iznimno zasićena pijeskom. S dolaskom fronte i promjenom vremena, atmosfera bi se nakon vikenda trebala postupno raščistiti.




Zbog saharskog pijeska Splićanin snimio zanimljivu pojavu: Moglo bi biti velikih posljedica

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.