FOTO: Pixabay / ilustracija

PODUZETNI SUSJEDI: Bosna i Hercegovina ima svoju kriptovalutu, a odnedavno se njome može trgovati i na europskoj burzi!

Autor: Ines Brežnjak

Susjedna Bosna i Hercegovina ovih se dana ima čime pohvaliti. Kako piše Klix.ba, kriptovaluta koju su pokrenuli entuzijasti iz Bosne i Hercegovine ovih je dana izlistana je na svjetskoj burzi WhiteBit, licenciranoj u EU.

Valuta se zove RXC, a iza nje stoji zajednica Crypto.ba, čiji je osnivač Nedžad Smajić iz Sanskog Mosta.

“Moje iskustvo od deset godina mi je dosta pomoglo kako bismo započeli RXC kriptovalutu na potpuno transparentan način. RXC je nastao kao kriptovaluta zajednice i kao način promocije ove tehnologije, naročito među mladima. Rudari se od 25. septembra 2020. godine”, rekao je Smajić za Klix.ba.

Kriptovaluta će uskoro biti dostupna u BCX.ba mjenjačnici u Banjoj Luci i BCX.rs burzi u Srbiji, a kriptovaluta je od prvog dana započeta maksimalno transparentno.

“Ubrzo ćemo započeti integraciju RXC-a u naše postojeće platne servise, tako da očekujem da ćemo u skorijoj budućnosti moći i kupovati stvari RXC-om”, rekao je Smajić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.