Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković zbog miljenice zaratio s Europom, nezgodna teorija kruži HDZ-om: ‘Ona je točka loma’

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Nikada premijer Andrej Plenković nije bio tako nervozan i uznemiren kao posljednjih tjedana, otkako su ga oporbeni saborski zastupnici počeli pritiskati tražeći od njega da raspiše parlamentarne izbore, tvrde oni koji ispijaju kave s predsjednikom Vlade.

Nije Plenkoviću trenutno do izbora, u njegove su se redove uvukli strah i neizvjesnost, a iako je svjestan da ga oporba, bez obzira na prosvjede koje organiziraju, teško može ugroziti, u vladajućim redovima ugrozu vide u aferi ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i Geodetskog fakulteta.

Za nju i HDZ-ovci tvrde da predstavlja svojevrsnu točku loma za Plenkovića, koji na spomen Obuljen gubi kontrolu, ne samo među svojim stranačkim kolegama nego i javno, što je vidljivo iz sukoba u koji je ušao s europskom tužiteljicom Laurom Kovesi.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Izgubio kontrolu

Malo je komu i iz premijerova najužeg okruženja jasno zbog čega Plenkoviću toliko smeta ulazak istražitelja EPPO-a i policije u Ministarstvo kulture, a osim toga, unutar HDZ-a pojedinci postavljaju pitanje štiti li premijer svojom neumjesnom polemikom o nenadležnosti europskih tužitelja u njezinu slučaju samo Obuljen Koržinek ili je posrijedi netko još veći.

Koga god štitio, Plenković je izgubio kontrolu i umiješao se u rad europskog tužitelja, što se ne tolerira ni u našoj zemlji ni na razini Europske komisije, čiji su mu čelnici dosad uvijek bili naklonjeni, a i on je dosad i sam bio fokusiran na Europsku uniju i njihove direktive. Kronološki gledano, uvertirom u Plenkovićev okršaj s Kovesi mogle bi se smatrati izjave novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, koji je poručio kako smatra da Hrvatskoj EPPO možda i ne treba.

Nedugo nakon tih njegovih riječi policija je po nalogu europskih tužitelja drugi put u mjesec dana upala u Ministarstvo kulture zbog sumnjivog angažmana Geodetskog fakulteta na poslovima 3D snimanja u potresu oštećenih objekata kulturne baštine, pri čemu su cijene ugovorenih poslova bile prenapuhane, dok su plaćeni i poslovi koji nisu ni obavljeni, pojedini čak i dva puta.

Laura Kovesi. Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Jedno nije objasnio

Europski tužitelji pokazali su interes za taj slučaj, nakon čega je počelo iznošenje dokumenata iz Ministarstva kulture. Već na prvi spomen ove afere Plenković je počeo pokazivati nervozu, stajući u obranu svoje miljenice Obuljen Koržinek. “Jasno je kao dan da je do jedan euro koji se potrošio na 3D snimanje za Geodetski fakultet isplaćen iz državnog proračuna.




To je činjenica. To ne znači da ja, ili bilo tko, smatram da se to ne treba istražiti. Dapače, mi smo najzainteresiraniji da se to istraži. Pitanje je zašto EPPO istražuje nešto što nije trošenje novca EU-a”, izjavio je Plenković prije nekoliko tjedana, naglašavajući kako nema ništa sporno u djelovanju ministrice Obuljen Koržinek.

Na čemu je temeljio tu svoju obranu i kako je tako siguran u ono što tvrdi, Plenković nije objasnio, ali je zato europska tužiteljica Kovesi objasnila da je Plenković izašao iz okvira svoje nadležnosti. “Glavna europska tužiteljica vjeruje da ni jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu”, bila je izravna Kovesi u odgovoru za N1, gdje je uz ostalo podsjetila na Plenkovićevu snažnu potporu osnivanju EPPO-a.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Što se događa

“Glavna europska tužiteljica uvjerena je da nije bila namjera podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a i USKOK-a i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu”, poručila je Kovesi, napomenuvši da bi takav razvoj događaja označio ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužitelja vezano uz istrage i kazneni progon prevara.




Na iznenađenje mnogih, Plenković europskoj tužiteljici nije ostao dužan, već joj je uzvratio prilično bijesno i žestoko. “Imputirati ovako medijski, politički, pa gotovo oporbeno, odgovornost ministrice za nešto za što je uopće zaslužna da se došlo do tih sredstava, postavilo zahtjev, financiralo i izgradilo, u najmanju je ruku neumjesno. Kad je riječ o EPPO-u, ja smatram kao pravnik i predsjednik Vlade da oni za ovaj slučaj nisu nadležni. Tvrdim to sto posto. Za DORH i USKOK bilo bi vrlo nezgodno da u ovom slučaju ostane nadležnost EPPO-a.

Po toj logici nema više potrebe da imamo DORH ili USKOK. Siguran sam da gospođa Kovesi, koja je pravnica, to jako dobro razumije. Ovo vam govorim kao netko tko nije došao s ceste, ova vlada je izabrana i radi i ne da se impresionirati. Ovo što sam rekao toliko je minimalno da sam zapanjen da se uopće usudila nešto onako komentirati”, uzvratio je Plenković europskoj tužiteljici, ostavljajući bez teksta i svoje najbliže suradnike koji se pitaju što se događa s njim i zbog čega pokazuje toliko nepoštovanje prema europskoj instituciji za čije se osnivanje snažno zalagao.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zakomplicirao situaciju

Oni koji dobro poznaju način na koji funkcionira Ured europskog tužitelja, ali i oni koji su upoznati s dosljednošću tužiteljice Kovesi smatraju da je Plenković svoju situaciju zakomplicirao, a lako moguće i zapečatio vlastitu političku sudbinu. Da je situacija izmakla kontroli, prema tumačenjima iz HDZ-a, vidljivo je i iz reakcije premijerova mentora Mate Granića, koji je bio prisiljen javno intervenirati i pokušati obraniti premijera Plenkovića, za kojega i analitičar Žarko Puhovski tvrdi da se iz neobjašnjivog razloga ponaša kao da mu je voda došla do grla.

Sreća je u našoj nesreći što u ovim trenucima oporbu vodi bezidejni Peđa Grbin, komentira se u HDZ-u, u kojem smatraju da bi ova situacija u suprotnom označila ozbiljan potop za njihovu stranku, a i sada nisu posve sigurni u ishod sukoba s Kovesi, koja je Plenkoviću otvoreno zaprijetila da bi se u slučaju opstruiranja istrage EPPO-a moglo razgovarati i o sredstvima EU-a koja Hrvatska prima.

Otišlo je iz Plenkovićeve vlade 30 ministara, ali ovako kako brani ministricu Obuljen Koržinek branio je samo bivšu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac, koja vrlo vjerojatno nikada ne bi ni bila privedena da je njezin slučaj ostao samo na domaćim pravosudnim institucijama, odnosno na USKOK-u, iz čijih su ladica aferu Softver izvukli upravo europski istražitelji.

Tamara Laptoš. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Laptoš najavljivala

Nije neobično što je Plenković u ovo predizborno doba nervozan zbog afere svoje miljenice Obuljen, ali je neprepoznatljiv način na koji komunicira s Kovesi, riskirajući pritom i svoj europski ugled i svoju europsku karijeru.

Ne zaboravljaju HDZ-ovci neskloni Plenkoviću ni na to da je iz Vlade bez objašnjenja nedugo nakon sastanka s Kovesi odletjela bivša ministrica Nataša Tramišak, koja navodno europskim tužiteljima i jest ustupila dokumentaciju o spornim poslovima svoje prethodnice, a ne zaboravljaju ni da je šefica zagrebačkog Ureda europskog tužitelja Tamara Laptoš prije više od pola godine najavljivala još novih istraga, uključujući i one koje su nastale iz dokaza u slučaju Žalac.

Istraga je zatim otvorena i protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a i izvješće o radu europskog tužitelja potvrdilo je da je naša zemlja jedna od najkorumpiranijih država Europske unije, što Plenkoviću ne bi trebalo laskati, baš kao što mu ne bi trebalo laskati ni to što se kroz aferu Vjetroelektrane provuklo ime Krunoslava Jakupčića, bivšeg čelnika Hrvatskih šuma s kojim je poruke razmjenjivao Vladin glasnogovornik Marko Milić, koji je pritom pogodovao pri zapošljavanju prijatelja Nike Dujmića.

ZARAĐUJE VIŠE OD PET TISUĆA EURA! Ćorića su viđali s atraktivnom plavušom: Bivši ministar se preporodio

Bezbroj repova

Ovim se slučajem i ostalim prepiskama između Milića i Jakupčića istražitelji još bave, a istraga još nije okončana ni u aferi Plin za cent, pa ni u aferi HEP u kontekstu koje se spominjalo i glavnog tajnika HDZ-a, premijerova prijatelja iz djetinjstva Krunoslava Katičića, koji je baš poput Milića razmjenjivao poruke s Jakupčićem. S njim se dopisivao i Zvonimir Frka Petešić koji je, kao što se tvrdilo, lobirao za neke tvrtke koje su surađivale s Hrvatskim šumama.

Bezbroj je repova koji se vuku za Plenkovićevim najbližim suradnicima, a upućeni tvrde da su u EPPO-u zainteresirani i za aktivnosti u Ministarstvu poljoprivrede kojim rukovodi Marija Vučković, gdje se problematiziraju isplate europskih potpora. Problema je za Plenkovića sve više, a vremena do izbora sve manje.

Trenutak, stranački predznak, politika i ideologija – ništa od toga ne zanima tužiteljicu Kovesi, ona se i u svojoj zemlji i na čelu Ureda europskog javnog tužitelja pokazala kao dosljedna u obračunu s korupcijom koja je rak-rana hrvatskog društva na svim razinama, s posebnim naglaskom na politiku, i to onu vladajuću. Nejasno je na kraju priče zašto i Plenkoviću nije barem upola kao Lauri Kovesi stalo do toga da sasiječe koruptivnu hobotnicu koja je krake raširila i po njegovoj stranci i po njegovoj Vladi.

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.